tisdag 30 april 2024

Sandslott av Niklas Turner Olovzon

 

Originaltitel: Sandslott
Sidor: 452 (Inbunden)
Serie: Dolda (del 2)
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Polaris, tusen tack!
"Tre hemligheter. Två sidor om havet. En mörk sanning.

Gemenskapen i Tassby, Dalarna ligger i spillror efter dramatiska händelser något år tidigare, och byns matriark Liss-Kulla gräver efter sanningen om en försvunnen thailändsk bärplockare.

Samtidigt på svenskön Koh Lanta i Thailand firar en överklassfamilj påsk i paradiset när deras tonårsson försvinner en ovädersnatt. Modern Sophie söker honom alltmer desperat över stränder och genom djungel men möter mystiskt motstånd från omgivningen. Har korruptionen på ön något att göra med det som döljer sig i de mörka dalaskogarna hemma i Sverige?"

När jag läste Niklas Turner Olovzons debut, Isberg, knockade den mig totalt. Sedan har det varit en lång väntan på bok nummer två. Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge heter det ju och Sandslott var verkligen värd att vänta på!

Författaren är riktigt skicklig på att skriva trovärdiga och levande karaktärer. Det känns hela tiden som att jag läser om verkliga människor, som att Tassby och dess invånare finns på riktigt. De är inte perfekta, livet är inte lekande lätt och precis som i debuten tar Turner Olovzon med mig på en bergochdalbana av känslor när jag läser. 

Vi återser en del karaktärer från Isberg, bland annat en av dem jag satte upp på listan över mina mest avskydda karaktärer någonsin. Nu är författaren så fräck (och förbannat duktig) att han får mig att bli förvirrad över hur jag egentligen känner i slutet av boken. Men jag lämnar inte Sandslott utan avsky. Här dyker vi ner i människors mörka och hemska sidor. Utan att gå in på alltför vidriga detaljer får han obehaget, skräcken och sorgen att kännas även i mig som läsare. 

Händelserna på de två olika platserna i boken vävs sakta och smidigt ihop till en helhet. Det finns svängar jag absolut inte är beredd på och det är en berättelse som bjuder in till sträckläsning.

Sandslott har, precis som Isberg, en klar plats på listan över mina favoritböcker!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar