måndag 22 april 2024

Liseys berättelse av Stephen King


Originaltitel: Lisey's Story
Sidor: 540 (Pocket)
"Lisey Debusher Landon förlorade sin man, Scott, för två år sedan, efter ett tjugofemårigt äktenskap av djup och ibland skrämmande intimitet. Scott var en prisbelönt bästsäljarförfattare och en mycket komplicerad man. När Lisey ska ordna upp papperna efter Scott, hittar hon en sorts skattjakt, en "bol", som han kallar det. Med hjälp av denna tar Scott henne genom alla de viktiga händelserna i deras äktenskap, och Lisey förstår att det fanns ett ställe dit Scott gick - ett ställe som både skrämde och helade honom, som kunde äta honom levande eller ge honom de idéer han behövde för att leva. Nu är det Liseys tur att möta Scotts demoner, Liseys tur att åka till Booyamånen.

Det som börjar som en änkas ansträngning att gå igenom sin firade mans efterlämnade papper blir en resa nära döden in i det mörker han bebodde."

 Jag borde inte ha haft den här boken som lunchbok. Eftersom det är en tegelsten gjorde det att den kändes evighetslång när jag bara kunde läsa korta stunder de dagar jag jobbade. Nu säger jag inte att den var dålig, men jag hade nog gillat den ännu mer om jag hade ändrat sättet jag läste den på. 

Det är en väldigt intressant berättelse som tog oväntade vändningar. Ibland är det svårt att veta om allt finns på riktigt i karaktärernas liv eller om det är fantasier. Det gör vissa scener väldigt obehagliga för man vet inte om saker händer av "rätt" anledningar eller om det bara är hemskt tragiskt. 

Egentligen borde jag nog läst den på engelska för att kunnat få ut mesta möjliga av det speciella språket. Liseys man Scott, har en hel del egna, påhittade ord som används ganska mycket i boken och det hade varit kul att se hur de var tänkta på originalspråket. 

Jag gillade den även om jag borde läst den mer sammanhängande. Nu är jag nyfiken på att se serien som är baserad på den!

4 kommentarer:

 1. Jag mer eller mindre sträckläste den och jag vet ju inte om det var det som gjorde den bättre, men bra var den 🙂 Serien har jag också sett, men den tyckte jag inte om lika mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror en sträckläsning passar den väldigt bra! :)

   Radera
 2. Jag gillade den inte alls. King är ibland en ojämn författare. Alla hans böcker är inte på topp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns helt klart de som är bättre än andra! Men jag har nog ingen jag hittills ogillar starkt från honom :)

   Radera