onsdag 27 december 2017

En piga bland pigor av Ester Blenda Nordström


Originaltitel: En piga bland pigor
Sidor: 126 (Danskt band)
"Ester Blenda Nordström. Ester Blenda Nordström var Sveriges första – och troligen en av världens första – "wallraffare". År 1914 var hon journalisten på Svenska Dagbladet som utgav sig för att vara bondpiga och sökte jobb på en gård i Sörmland. Hennes oerhört fängslande och innehållsrika reportagebok En piga bland pigor återger på ett unikt sätt – som ett avslöjande inifrånreportage – hur pigorna på landet hade det. Med efterord av dokumentärfilmaren och skribenten Ylva Floreman."
Efter att ha läst Ett jävla solsken av Fatima Bremmer var det ett självklart val att gå vidare till Ester Blenda Nordströms egna böcker. Den här, En piga bland pigor, är hennes första! Det är alltså en reportagebok; hon utgav sig för att vara en piga och tog anställning på en gård i en månad. Syftet var att se hur hårt pigornas arbetsliv var. Det var nämligen ett problem landsbygden hade, det var svårt att få kvinnlig arbetskraft och den här boken blev Ester Blendas inlägg om varför det var så.

Och herregud, vilka arbetsdagar. Jag hade inte orkat länge erkänner jag direkt. Upp vid fem och sen var det inte mycket vila innan klockan nio på kvällen, ibland tio. Pigorna fick sitta ner när det var kaffepaus och vid måltiderna, men drängarna verkade ha någon timme ledigt då de fick sova middag medan pigorna fortsatte att städa.

Ester Blenda skriver om det sakligt och ärligt. Samtidigt märks det att hon tyckte bra om folket på gården. Det var bra folk att arbeta för trots att det var slitigt och de inte fick mycket ledig tid eller bra betalt. Den andra pigan på gården, Anna, beskrivs verkligen med värme och beundran. Hon sliter och är konstant trött men klagar aldrig och det är tydligt att Ester Blenda bryr sig om henne.

Nu ska jag så fort jag kan få tag på de andra böckerna av henne och fortsätta läsa! Hon var verkligen en fascinerande kvinna och jag tycker fortfarande det är galet att hon aldrig togs upp när jag gick i skolan.

7 kommentarer:

 1. Jag har också en plan för att läsa om Ester Blenda under 2018! Mycket intressant verkar hon.

  SvaraRadera
 2. Hennes böcker är verkligen bra och gripande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska köpa de andra så fort jag kan :)

   Radera
 3. Vilket slit. Låter intressant och läsvärd.

  SvaraRadera
 4. Vad roligt att du börjat med hennes reportageböcker nu, tänk om vi hade haft Blenda med i mediedebatten idag, det hade helt klart varit väldigt berikande : )

  SvaraRadera