tisdag 24 maj 2016

Allt är upplyst av Jonathan Safran Foer


Originaltitel: Everything is Illuminated
Sidor: 317 (Pocket)
"Den 20-årige ukrainaren Alexander Perchov får i uppdrag att vara översättare åt en ung amerikan vid namn Jonathan Safran Foer, som har kommit till Lvov för att söka efter den kvinna som räddade hans morfar från nazisterna i byn Trachimbrod. 
I en skruttig bil och med Alex halvblinda farfar som chaufför och dennes övererotiska hund Sammy Davis Junior Junior reser de runt i öde öststatslandskap på jakt efter det förflutna.
Resen skildras av Alex på bruten engelska som han lärt sig med hjälp av en hopplöst föråldrad synonymordbok. Parallellt löper Jonathans berättelse om Trachimbrod, en bykrönika som tar sin början 1791 då byn får sitt namn och slutar 1941 då nazisterna gör slut på allt och alla. Dessa spår tvinnas samman mot slutet i en punkt som får avgörande betydelse."
Jag...vet inte riktigt vad jag har läst, haha. Jisses vilken annorlunda bok det här är. Det blir antagligen ett ganska kort inlägg för jag vet inte hur jag ska beskriva den eller vad jag ska säga om den. Jag har ju läst Extremt högt och otroligt nära av samma författare, och den älskade jag direkt. Den är också väldigt speciell, men på ett annat sätt.

För det första kan jag säga att man inte ska vara trött när man läser den här boken! Delen som berättas av Alex är som sagt skriven med hjälp av synonymer, så ibland fick jag fundera lite vilket ord han egentligen menade. Hade jag läst det och varit trött hade jag blivit väldigt förvirrad.
Eller ja, förvirrad är jag ju bevisligen, men inte därför i alla fall!

Jag tycker om den, även om jag inte riktigt kan förklara varför. Det är bara en otroligt...udda läsupplevelse. Jag tror faktiskt jag får lämna det så här, jag vet verkligen inte vad jag ska säga! Det är bara att konstatera att författaren har en väldigt egen stil i sitt skrivande.

2 kommentarer:

  1. Jag har den här oläst i bokhyllan, har misstänkt att den är ganska speciell. Men jag vill nog ändå läsa den, så den får hamna på listan över böcker att läsa i sommar tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vore jätteintressant att läsa vad du tycker! :)

      Radera