onsdag 26 oktober 2016

Frankenstein av Mary Shelley


Originaltitel: Frankenstein; or, The Modern Prometheus
Sidor: 272 (Häftad)
"Did I request thee, Maker, from my clay to mould me man? Did I solicit thee from darkness to promote me?"
Den här boken är en sån jag var lite nervös för att börja på. Det är väldigt svart eller vitt vad jag hört innan om den, antingen verkar man älska eller hata den. Det känns som att jag har hört fler som hatar den och tycker den är tråkig faktiskt. Och därför har den fått vänta i hyllan ett tag, jag har varit lite rädd att jag ska hamna i den skaran och att läsningen ska bli jobbig.

Men hah! Så fel jag hade. Jag tycker den är jättebra! Och inte alls som jag väntade mig! Det jag hade i huvudet var ju det klassiska man sett i bitar av filmer och så vidare. Men det här var ju helt annorlunda! Monstret var helt annorlunda! Jag förväntade mig inte att han skulle ha känslor och vara tänkande på det sättet han var. Det gjorde det mycket jobbigare för mig som läsare att välja vem som faktiskt är monstret här, den som skapar eller den som blev skapad utan att ha bett om det och sen bara möts av hat för hur han ser ut?

Nu ska jag bara fundera ut om jag ska göra något eget monster av leran som följde med boken. Kanske borde jag ge min ångest en fysisk avbild? Men jag vet verkligen inte hur jag skulle göra det bra. Hur som helst, en jättebra bok! Har ni läst den, vad tyckte ni?

14 kommentarer:

 1. Yes! Vad kul att du gillade den! Jag gillade den när jag läste den för typ 15 år sedan (himmel, vart tar tiden vägen?) och det börjar väl kanske bli dags för en omläsning.
  Ja, gör en Frankensteins ångest av leran och sedan visar du hur det blev. :)
  När jag ser mörkt på livet brukar jag gå på healing. Det är ju olika hur man ser på sådant men det funkar för mig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får se om jag lyckas hitta på något sätt att göra det bra :). Jag tycker det bara är bra att man hittar något som funkar för en själv, som healing då gör för dig, då spelar det ingen roll vad andra tänker om det. Jag har aldrig testat så jag kan inte säga något om det :).

   Radera
 2. Jag säger väl jag jag tycker sådär nja om Frankenstein. Men mer kanske pågrund av att man märker att det inte är nutid den är skriven i.
  Och visst förstår dina funderingar vem är monstret. Inte han som kallas och ser ut som ett, tycker faktiskt synd om honom....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag hade också ögonblick då jag tyckte riktigt synd om honom och vad han blev.

   Radera
 3. Blir faktiskt lite sugen på att läsa denna, det är ju ändå en klassiker :)

  SvaraRadera
 4. Läste denna för ca 15 år sen och minns att jag tyckte det var en riktigt bra klassiker ;)

  SvaraRadera
 5. Åh vad roligt att du gillade den! Den är så bra! <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag blev verkligen positivt överraskad :D

   Radera
 6. Jag läste den här i skolan för ett antal år sedan och minns att jag blev riktigt besviken. Trodde ju att det var en bok som jag skulle älska, men så blev det inte.

  SvaraRadera
 7. Hade nyss föreläsningar och seminarium på boken här i England! Det skulle ha kommit en recension av den engelska boken på bloggen, men jag hann inte riktigt klart med den (och så finns ju min svenska recension sedan förut, så tyckte inte det gjorde så mycket). Det är inte en av mina favoriter, men jag gillar den ändå mycket. Så glad att jag fått studera den med hjälp av duktiga lärare och andra studenter! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att det måste ha varit väldigt intressant att läsa och gå igenom den tillsammans med andra på det sättet! :)

   Radera