torsdag 13 september 2018

Kamrat .357 av Henrik Wennesund


Originaltitel: Kamrat .357
Sidor: 272 (Pocket)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"En kylig marsdag 2014 är en medelålders man ute och joggar längs Sveavägen i Stockholm. Han viker av till Tunnelgatan och springer hastigt uppför trapporna till Malmskillnadsgatan. Väl uppe måste han stanna och hämta andan. Åldern börjar göra sig påmind, och det stör honom. Han tänker tillbaka på den kalla februarinatt 1986 då han sköt statsminister Olof Palme. Och på det som nu är hans enda mål: Att skjuta Fredrik Reinfeldt innan han hinner bli omvald.
Femtio år tidigare, när mannen var en liten pojke, försvann hans far till havs. Fadern, som var estnisk krigsflykting, arbetade på fiskebåten Spejaren. Fartyget förliste efter en dramatisk kollision med en ubåt. Varken besättningen på tre man eller Spejaren återfanns och ingen visste vad som hänt dem.
Men så hittas båten till sist, av en slump, utanför Härnösand. Året är nu 1982 och det är en händelse som får ödesdigra konsekvenser. Det är två veckor kvar till valet och det sägs att Palme kommer att ta över efter Fälldin något som väcker ont blod i vissa kretsar..."
Den här boken kom först som ljudbok och jag har haft den på min lista på Storytel, men så frågade författaren om jag var intresserad av att få hem den som pocketbok och då tackade jag ja! Jag läser ju mycket mer än jag lyssnar på böcker.

Det är en berättelse med teorier om Palme-mordet, en vinkling på hur det kan ha gått till och vilka som kan ha legat bakom det. Något som jag tycker är fascinerande att läsa om. Det har ju gått så många år och fortfarande är det fullt av obesvarade frågor.

Jag tycker att Wennesund gör ett bra jobb med att bygga en trovärdig story. Den cirkulerar runt flera olika karaktärer och hoppar en del i tid men det är inget som blir förvirrande eller jobbigt att hänga med i. Planeringen, utförandet och sedan hur mördaren i boken skaffar sig ett bra alibi är riktigt intressant att läsa om. Ännu bättre blir det när man senare får läsa ur polisens vinkel när berättelsens upplösning börjar närma sig! Då är det svårt att lägga undan den innan sista sidan är läst.

2 kommentarer:

  1. En bok som jag aldrig hört talas om tidigare. Låter absolut som en bok som jag skulle kunna gilla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du tror du skulle gilla den! :) Den är läsvärd!

      Radera