torsdag 1 juli 2021

Mysteriet på kyrkogården & Docksamlarens hus av Tobias Söderlund

Originaltitel: Mysteriet på kyrkogården & Docksamlaren hus
Sidor: 103 & 107 (Inbundna)
Ålder: 6-9
Serie: Spökhunden Buster
(del 1 & 2)
Illustrationer:
Stef Gaines
Recensionsexemplar:
Från Rabén & Sjögren, tusen tack!"Ellens bror har blivit allvarligt sjuk. Därför är det nästan alltid Ellen som går ut med Buster, familjens toypudel. Under en av deras kvällspromenader får Buster upp ett spår på kyrkogården. Det leder fram till en grav. Ellen tror först inte det är sant, men det är något som dallrar i luften vid gravstenen. Och sedan blir två genomskinliga gestalter synliga...

Fler besök på kyrkogården väntar. Ellen har fått upp ögonen för någonting som hon bara måste nysta vidare i, tillsammans med Buster och bästa vännen Lorraine."

Har ni hängt med mig ett tag så vet ni att jag verkligen tyckte om Tobias Söderlunds trilogi Spökkameran. I sin nya serie Spökhunden Buster håller han kvar vid spökerierna men riktar sig nu till en lite yngre publik.

I de två första böckerna får vi lära känna Ellen och hennes familj. Förutom Ellen själv och hunden Buster finns mamma, pappa och storebror Oscar. När Oscar blir allvarligt sjuk får Ellen ta hand om Buster mer än vanligt. Det är under en promenad med honom som hon upptäcker att han kan spåra spöken! Vilket leder dem ut på några lagom läskiga äventyr. 

Stef Gaines svartvita illustrationer är underbart levande och jag hoppar mellan att låta "awww" när Buster är med på bild till att rysa när alla dockor i andra boken syns. Jag tycker verkligen inte om dockor!

Berättelserna balanserar väldigt bra mellan att vara spännande när det gäller spökdelen och allvarliga och finstämda när det handlar om Ellens familj och hur de hanterar broderns sjukdom. Första delen slutar med en cliffhanger så det är verkligen tur att del två finns ute redan så att alla läsare kan slänga sig över den direkt! 

2 kommentarer:

  1. Jag kanske skulle testa dem på Astrid. Hon älskar Nelly Rapp och detta verkar ju kunna vara något i samma stil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja absolut! Finns mycket att prata om :)

      Radera