måndag 27 maj 2019

Du är aldrig ensam av Chevy Stevens


Originaltitel: Never Let You Go
Sidor: 391 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Printz Publishing, tusen tack! 
"En gång i tiden rymde Lindsey Nash rätt ut i natten, tillsammans med sin lilla dotter. År av misshandel och skräck var slut, och hennes våldsamma man hamnade äntligen i fängelse. Nu, elva år senare, har Lindsey lyckats bygga upp sitt liv igen. 
När exmannen Andrew, som hävdar att han har förändrats helt, släpps ut ur fängelset försöker Lindsey intala sig att det förflutna ligger bakom henne. Men hur mycket kan en människa egentligen förändras? Det dröjer inte länge innan Lindsey börjar känna sig förföljd. Hennes nya pojkvän blir hotad, hennes numera tonåriga dotter likaså. Bit för bit rivs Lindseys trygga mur ner. Någon där ute vill skrämma henne. Och kanske ännu värre än så."
Det här är en riktig obehaglig historia. Speciellt i början och med alla tillbakablickar till Lindseys och Andrews förhållande. Det finns alldeles för många likheter med mina egna erfarenheter och jag mår smått illa under vissa delar. Jag blir förbannad, ledsen, frustrerad och återupplever så många gamla känslor under tiden som jag läser. Det blir en känslomässig bergochdalbana kan jag lova. Författaren har verkligen lyckats få till allt så det känns trovärdigt.

Sedan kommer det en hel del saker som gör att boken blir lite mindre verklig och jag kan andas ut. Den blir absolut inte dålig, utan bara lättare att hålla på avstånd, mindre personlig. Jag kan dras med av spänningen på ett mer avslappnat sätt. Jag blir slängd hit och dit i tron om vem som gjort vad och det är först på slutet, strax innan allt avslöjas, som jag börjar ana hur det ligger till.

Du är aldrig ensam är en riktigt spännande bok. Jag skulle inte kalla den nervkittlande, utan mer nervslitande. Man kan i den fiktiva världen få en inblick i hur det är att vara fast i ett destruktivt förhållande och varför det är så svårt att gå. Letar man en berättelse där monstren är mänskliga är det här verkligen en bok att plocka upp.

2 kommentarer: