onsdag 9 maj 2012

Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansom

"Israel Armstrong är en känslig själ. En bokälskande vegetarian i manchesterkostym som flyttar till Irland för ett efterlängtat jobb som bibliotekarie. Men när han efter tolv timmars resa kommer fram upptäcker han att biblioteket har stängt, för gott, och att hans nyblivna chef har glömt berätta att hans tjänst numera består i att köra en bedagad biblioteksbuss.

Strandad långt ute på den irländska landsbygden har Israel två val: Att med svansen mellan benen återvända till sitt halvdana liv i London och sitt halvdana jobb på en lågprisbokhandel i ett köpcentrum, eller att stanna kvar och sätta sig bakom ratten på en bokbuss som sett bättre dagar, och som inte bara saknar hyllor utan också böcker. För det visar sig vara nästa hake. Bibliotekets samtliga femtontusen böcker har försvunnit. Men vem stjäl så många böcker? Och hur?

Den högst motvillige hjälten finner sig snart indragen i såväl jakten på böckerna som i lokalbefolkningens romantiska intriger. Ingendera leder dit Israel väntat sig."


 Jag var lite misstänksam mot den här boken eftersom det står att den ska vara rolig. Efter att ha läst Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann som också skulle vara rolig, och blivit besviken så var mina förväntningar på en till rolig bok låga.
Handlingen lät bra, men jag vågade inte riktigt hoppas på att få sitta och småfnissa eller le åt den här boken.

Så jag började läsa, lite försiktigt ni vet, rädd att bli sviken av en bok igen (inte alls dramatiskt, nej då). Och sakta men säkert under tiden jag läste mer och mer, insåg jag faktiskt att jag satt och log och fnissade lite för mig själv när jag läste om den stackars Israels försök att hitta alla böcker.

Det är härligt småtokigt hela tiden och människorna är lagom galna och egna. Jag blev inte besviken! Jag får nog ta och skaffa mig den andra boken också, ser fram emot att få fortsätta följa med Israel Armstrongs äventyr.

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte hundraåringen var jätte rolig. Men jag var också bland de första som läste den innan hysterin satte igång så kanske den inte hade varit lika rolig om jag hade hört så mycket om den redan innan.

    Men denna bok låter ju ännu roligare. Blir att läggas till på listan. Herregud den listan blir bara längre och längre. :P

    SvaraRadera
  2. Jag gillade inte heller Hundraåringen och kanske är det därför jag har varit lite småtveksam på den här. Men har blivit mer och mer sugen, och blir inte direkt mindre av din recension. Då kanske den passar mig också?

    SvaraRadera