onsdag 18 december 2019

De trasiga flickorna av Simone St. James


Originaltitel: The Broken Girls
Sidor: 342 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Printz Publishing, tusen tack! 
"Hon säger att hon vill vara din vän. Men du får aldrig släppa in henne. 
1950: I Vermont finns en herrgård som kallas Idlewild Hall. Här drivs ett hem för oönskade flickor, och fyra av dem är vänner som delar allt med varandra: både hemligheter och rädslan för Mary Hand, damen som sägs hemsöka det gamla huset. Men en dag försvinner en av flickorna spårlöst. 
2014: Det har gått tjugo år sedan journalisten Fiona Sheridans syster mördades, på Idlewild Halls ägor. Men när ytterligare en kropp hittas börjar Fiona tvivla på att den påstådde mördaren, som fortfarande sitter fängslad, verkligen är skyldig."
Det här var en bok precis i min smak!  En deckare och spökhistoria i ett, kan det bli bättre? Jag satt som fastklistrad vid den från början till slut. Det var verkligen ett sådant tillfälle då jag bara ville läsa, läsa, läsa, helst utan några pauser alls.

De trasiga flickorna utspelar sig i två tidsperioder. En under 50-talet då en skola för flickor drivs i Vermont. Och en annan 2014 då huvudkaraktären Fiona börjar undersöka vad som hände på skolan efter att ett skelett hittas på det gamla skolområdet. Kroppen hittas dessutom väldigt nära platsen där Fionas syster blev mördad så för henne blir det personligt.

Det är en nervkittlande och spännande bok. Den har både deckarens driv och spökhistorians kuslighet och de två elementen spelar ihop riktigt bra. Fiona är lätt att tycka om och man känner verkligen med henne. Hon har svårt att släppa sin systers död även om en man sitter fängslad för brottet. Men hon har aldrig fått ett svar på varför det hände och det äter upp henne trots att tjugo år har gått. Det är svårt att ens försök tänka sig in i hur hemskt det måste vara.

Jag rekommenderar den verkligen och hoppas att fler böcker av Simone St. James kommer översättas till svenska!

4 kommentarer:

 1. Ja den här verkar väldigt bra. Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod! Hoppas du kommer gilla den om du läser :D

   Radera
 2. Så härligt med sådana läsupplevelser! Den låter som något för mig också. Efter att jag såg den hos dig i en video har jag lagt in den i önskelistan. Så någon gång ska den läsas! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är säker på att det är en bok för dig! :)

   Radera