torsdag 25 januari 2018

Synd av Robert Warholm


Originaltitel: Synd
Sidor: 244 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"Det är sent 1800-tal. I den värmländska socknen Frykeboda hittas klockaren, tillika poststationsföreståndaren, mördad. Någon har uppenbarligen brutit mot femte budordet: Du skall icke dräpa. Men det visar sig att det finns fler synder att bekänna. 
Detta är den efterlängtade uppföljaren till Robert Warholms debutroman Skam. På nytt får vi följa länsmannen Nathanael Efraimsson och fjärdingsmannen Alfred Karlsson i deras arbete med att försöka få tag i gärningsmannen. Även denna gång bygger historien på ett autentiskt svenskt rättsfall, men platser och personer är ändrade och upplösningen blir en annan."
Robert Warholm har tidigare skrivit boken Skam, som var en positiv överraskning för mig! Även i sin nya bok, Synd, tar han ett verkligt, gammalt mordfall och skriver om det med egna vinklingar. Den här gången hade jag ingen koll på det verkliga fallet och kunde njuta av att läsa boken utan att veta vad som skulle hända!

För mig som är intresserad av verkliga brottsfall är det här ett väldigt bra sätt att få en liten historielektion om just det samtidigt som jag får en bra och spännande roman. Författaren förklarar även i sitt efterord vad som verkligen hänt och när han har målat vidare på berättelsen med egna lösningar.

Jag gillar att den utspelar sig i samma bygd som första boken och några välkända karaktärer dyker upp igen. Tyvärr är länsman Nathanael Efraimsson en av dem, han är en otroligt frustrerande karaktär som slänger folk i häktet hit och dit utan att bry sig så mycket om själva bevisningen. Är det någon som får mig att vilja slänga boken i väggen är det han.

På något ställe är fel namn satt på fel karaktär men det är väldigt sällsynt och inget som stör själva läsningen egentligen. Det är lätt att förstå vem man syftar på. Annars är det en välskriven och intressant berättelse och jag ser fram emot vad mer Warholm kan tänkas skriva i framtiden.

6 kommentarer:

 1. Den här boken ser jag fram emot att läsa.

  SvaraRadera
 2. Den historiska aspekten låter intressant.

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte det var lite trist att fallet fick så mycket utrymme, eftersom det var vardagsaspekten som jag fastnade för i debuten. Å andra sidan så är det ju här mer en rejäl deckare. Även om den där Efraimsson driver en till vansinne...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ju en deckarnörd så det tänkte jag inte ens på faktiskt! Men ja alltså Efraimsson, så frustrerande!!

   Radera