måndag 12 november 2018

Enola Holmes och kidnappningsmysteriet av Nancy Springer


Originaltitel: Enola Holmes and the Case of the Missing Marquess
Sidor: 175 (Inbunden)
Serie: Enola Holmes (del 1)
Ålder: 9-12
"Möt Enola Holmes, Sherlocks coola lillasyster
Enola Holmes är mamma är spårlöst försvunnen, Enola själv är förkrossad av sorg och nu vill hennes två äldre bröder, Sherlock och Mycroft, skicka henne till en internatskola. Enola flyr till London och maskerar sig till en ung änka, fast besluten om hitta sin mamma. Inte ens efternamnet Holmes kan förbereda Enola på vad som väntar i de skumma Londonkvarteren. Plötsligt är Enola indragen i ett livsfarligt fall – en ung adelsman har kidnappats."
Det är väldigt svårt att inte bli nyfiken när en bok handlar om Sherlock Holmes coola lillasyster. Den här boken är ju riktad mot en yngre publik men jag har verkligen njutit av läsningen. Det var underhållande, spännande och gav samtidigt en inblick i livet för kvinnor under artonhundratalet i England.

Det handlar om längtan efter frihet, självständighet och möjligheten att bestämma över sitt eget liv istället för att underordna sig vad männen i ens liv tycker och tänker. Enola är verkligen en smart och modig huvudkaraktär. Men inte omänskligt smart, hon gör misstag och får lära sig av dem. Hon måste verkligen utnyttja all sin list för att lyckas hålla sig undan när hon har flytt, det kan inte vara lätt när man har Sherlock Holmes som letar efter en.

Har man unga bokslukare hemma som gillar mysterieböcker kan den verkligen vara värd att sätta i händerna på dem. Då får de samtidigt en liten historielektion inpackad i en spännande berättelse. Jag hoppas fler böcker i den här serien översätts, är absolut sugen på att läsa mer om Enola!

6 kommentarer:

 1. Det får jag tipsa eleverna om de är alltid på jakt efter något spännande när vi är på bibblan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Hoppas den kan passa någon :)

   Radera
 2. Trots att det är en barnbok kan den ju läsas av äldre. Harry Potter-böckerna läses ju av alla åldrar.

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att du tyckte om den! Vi kommer översätta fler delar, nästa del kommer till sommaren.
  Mvh
  Maria, B. Wahlströms bokförlag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh kul att höra! Tack för ditt svar! :D

   Radera