onsdag 5 december 2018

Tankar mellan sött och salt av Marta Söderberg


Originaltitel: Tankar mellan sött och salt
Sidor: 250 (Flexband)
Ålder: 12-15
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Måndag, första dagen på högstadiet. Moa vet inte hur hon ska överleva tre år av fångenskap, tillsammans med alla idioter. Efter det som hände i somras pratar ingen i klassen med henne. Utom för att säga hur mycket de hatar henne. Tur att det finns annat i livet än den grå verkligheten i Hellnäs. Som Edward, till exempel."
Det tog mig ett litet tag men till slut klickade det, jag har ju faktiskt läst en annan bok av författaren för några år sedan! Athena hette den och det var något helt annat än Tankar mellan sött och salt. I den tidigare förflyttas vi till en dystopi, i den senare får vi följa med en helt vanlig trettonåring i något som hade kunnat utspela sig i min eller din stad.

Det är en berättelse om mobbning, om att stå upp för sig själv och andra och vad som händer när allt verkar gå sönder. Då kanske det är lättast att fly in i dagdrömmar om en kändis som garanterat har ett mer glamoröst liv än man själv har? För Moa hjälper det, ett tag i alla fall.

Jag blir väldigt illa berörd under läsningen. Bit för bit får jag reda på vad som hände under sommaren och varför Moas klass hatar henne. Hela historien känns smärtsamt trovärdig och jag är tyvärr säker på att det finns personer som gått igenom något liknande. Den tanken gör mig förbannad, folk kan vara så hemska.

Jag är inte lärare men jag tror verkligen den här boken skulle kunna vara bra att läsa och diskutera runt. Just för att det känns så nära verkligheten. Hur händelser kan påverka människor och hur viktigt det är att prata om hur man mår och låta någon veta när man varit med om något jobbigt. Annars riskerar man att gå sönder under tyngden.

I slutet sitter jag med tårar i ögonen, både på grund av ilska och frustration över vissa karaktärer och beteenden. Men också på grund av Moas familj, hur de sluter upp bakom henne när hon till slut inte orkar mer. Hon faller och de tar emot.

Marta Söderberg har lyckats skriva en väldigt fin och allvarlig ungdomsroman som jag hoppas att många läser och pratar om.

2 kommentarer:

  1. Åh, det låter bra. Fick också den hemskickad så ska bli roligt att läsa!

    SvaraRadera