torsdag 20 oktober 2022

Bortbytaren av Anders De La Motte

 

Originaltitel: Bortbytaren
Längd: 12 h 7 min
Serie: Asker (del 1)
Uppläsare: Gunilla Leining
"Den egensinniga kriminalinspektören Leonore Asker ser ut att ha chefskapet för Malmös grova brottsrotel inom räckhåll. Men mitt i ett högprofilerat kidnappningsfall väljer ledningen att "befordra" henne till chef över den så kallade Avdelningen för förlorade själar, en enhet för udda utredningsärenden i polishusets källare.

Trots förödmjukelsen dras Asker in i ett av de egendomliga fallen. Någon placerar ut små olycksbådande figurer i ett modelljärnvägslandskap och en av dem visar sig föreställa den kidnappade kvinnan.

Fallets kopplingar till det gömda och förfallna får Asker att kontakta Martin Hill, lektor i arkitektur med ett intresse för urban exploration. Snart misstänker Asker och Hill att bortom det till synes banala ruvar en ovanlig sorts ondska."

Bortbytaren är första delen i en ny serie om kriminalinspektör Leonore (Leo) Asker och jag ser verkligen fram emot att följa henne i fler böcker för det här var bra!

Jag får lite vibbar av Jussi Adler-Olsens serie Avdelning Q samtidigt som De La Motte har gjort något helt eget. På avdelningen som Leo skickas till finns många speciella karaktärer och det ska bli intressant att se hur banden mellan dem och Leo utvecklas. I den här boken är det svårt att veta exakt var de står och hur de känner inför hennes uppdykande.

Fallet som Leo jobbar med är creepy och inget är egentligen som man först tror. Det var riktigt fängslande och jag längtade efter varje nytt tillfälle då jag kunde fortsätta lyssna på ljudboken. Jag väntar redan otåligt på del två!

2 kommentarer:

  1. Bortbytaren var ganska bra tyckte jag. Blev nyfiken på den då författaren har hämtat inspiration från tex modelljärnvägen och upplagsplatsen som finns nära där jag bor. Ser fram emot fortsättningen.

    Från Älskar att läsa/Agneta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid extra roligt när man känner igen saker från sin egen omgivning! :)

      Radera