torsdag 11 juni 2020

Markus av Trolyrien av Joseph A Davis


Originaltitel: Markus av Trolyrien
Sidor: 459 (Pocket)
Serie: Markus av Trolyrien (del 1)
Ålder: 12-15
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack!
"När Markus blir kidnappad av Diomeda ligger han på sjukhus efter en skidolycka. Den vackra, men egendomliga kvinnan, titulerar sig Kungen av Valariens budbärare och påstår att han är den försvunne prinsen som hon är skyldig att hämta hem. Plötsligt befinner han sig i en ny, märklig värld, där kläder växer på träd, gräset är blått och en riktigt artig hälsning medför några salivfläckar på tunikan.
I Valarien måste Markus navigera en ny och främmande kultur och vänja sig vid sitt tunga ansvar som denna världs motvillige prins och beskyddare. Det är ingen lätt uppgift, särskilt inte med de skräckinjagande monstren som håller på att invadera. Tillsammans med Diomeda ger sig Markus ut på jakt efter den legendariske Kung Josuas talismaner, som kanske - om de gamla sagorna stämmer - är det enda hoppet för att bli kvitt de farliga inkräktarna."
Det här är en rolig och fartfylld fantasyberättelse. Den riktar sig mot åldersgruppen 12-15 men även äldre som vill ha något snabbt och spännande att läsa borde ge den här en chans. Speciellt om läsaren gillar lite galna världar. Här finns träd det växer kläder på, stora fjärilar som karaktärerna flyger på, träd som man går uppe på och andra fantasirika detaljer.

Jag tyckte om läsupplevelsen och blev förvånad över hur snabbt det gick att läsa ut boken. Den är ganska tjock men sidorna flög förbi. Den hade något som lockade mig tillbaka varje gång jag la ner den. Det enda jag egentligen reagerade negativt på var upprepningarna om hur effektivt Markus svärd var. Det blev lite mycket om hur enkelt det gled igenom monsters olika kroppsdelar och liknande.

Den tar flera vändningar i slutet som jag verkligen inte hade förutsett och det uppskattar jag alltid när en berättelse lyckas med. Markus är en karaktär som är lätt att tycka om. Han anpassar sig ganska snabbt till den nya och främmande situationen han hamnat i. Dessutom verkar han vara en genuint snäll person som växer med ansvaret han får över "sitt" nya kungarike. Det är klart han saknar sin familj men han försöker ändå göra det som är bäst för folket han måste skydda.

Det var en riktigt positiv upplevelse och jag kommer nog läsa mig igenom resten av serien också för att få reda på hur det slutar!

7 kommentarer:

 1. Den här låter som en härlig sommarläsning på något sätt. :) Och den låter verkligen fantasifull och spännande! Jag ska nog själv ge den en chans faktiskt. Hoppas den andra delen kommer i en inte allt för avlägsen framtid! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, såg nu att nästa del redan finns ute! Oops... ;)

   Radera
  2. Tror även del tre finns ute! :D Den passar nog perfekt som sommarläsning faktiskt! Lagom rolig och spännande :)

   Radera
  3. Så bra, tack! :D Då kan man ju plöja dem utan att behöva vänta. :)

   Radera
 2. Blev så glad över att du gillade denna! Jag fastnade för dem direkt, för de är så speciella. Hoppas att du läser de andra också, tror att det finns 3 delar ute.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Del två ska dyka upp i brevlådan inom en snar framtid! :)

   Radera