torsdag 25 juni 2020

Mitt zulunamn är Ingelosi av Annica Westman


Originaltitel: Mitt zulunamn är Ingelosi
Sidor: 206 (Kartonnage)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Insikten drabbar henne som ett knytnävsslag i magen. Förtvivlad inser hon att hon inte kan blunda längre. Hon måste våga ta steget att lämna, trots att hon kommer att splittra familjen. Känslan av svek, skuld och skam är monumental.
Så börjar resan med att hitta tillbaka till sig själv och forma ett nytt liv. Aldrig i sin vildaste fantasi hade hon kunnat ana vad som väntade - magiskt stark kärlek, bottenlös sorg och livsavgörande vändpunkter.
Resan till Sydafrika förändrar hennes liv för alltid och en ny fantastisk värld öppnar sig."
Det här är en väldigt intressant bok som börjar med författarens egen livsresa. Efter att ha varit gift länge inser hon att förhållandet inte kan fortsätta och det rör upp väldigt mycket i hennes liv. Relationen med barnen blir komplicerad och samtidigt som hon försöker navigera i det nya livet utan den hon är van att ha vid sin sida börjar hon tänka mer på vad hon vill ha ut av livet, vem hon vill vara.

Alla funderingar leder henne till slut till organisationen Bobbi Bear i Sydafrika, vilket har fått en alldeles egen del i boken. Det är en organisation som jobbar med att hjälpa barn som blivit utsatta för sexuella övergrepp. Författaren jobbade som volontär där ett tag under 2017 och fick ta del i hur vanligt det är för barn att bli utsatta, ofta av någon inom den närmaste familjen, personer de borde kunna lita på.

Det är den här delen av boken jag tycker är bäst. Det är intressant att få läsa om hur Bobbi Bear arbetar, vad de som jobbar där själva har för bakgrunder och hur situationen ser ut i Sydafrika. Jag kan nog inte ens försöka förstå vilken styrka det måste finnas i de människor som orkar se den skitiga sidan av mänskligheten om och om igen, att dag efter dag uppleva vad en del kan utsätta barn för. Och styrkan hos de som blir utsatta, att de vågar berätta och försöka få hjälp. Författaren skriver själv att det påverkade henne otroligt mycket, även efter att hon hade kommit hem till Sverige igen.

Det är en läsvärd bok och jag är väldigt glad att jag fick chansen att läsa den.

2 kommentarer:

  1. Lät som en viktig men tung bok. Förstår inte hur man kan ge sig på barn, oavsett om det gäller fysiskt, psykiskt eller sexuellt. Det är så sjukt och vidrigt!

    SvaraRadera