torsdag 4 juni 2020

23 av Linwood Barclay


Originaltitel: The Twenty-Three
Sidor: 462 (Inbunden)
Serie: Promise Falls (del tre)
Recensionsexemplar: Från Louise Bäckelins förlag, tusen tack!
"Det är 23:e maj, lördagen innan Memorial day, och den lilla staden Promise Falls i delstaten New York befinner sig i ett akut krisläge. Hundratals människor har lagts in på sjukhus med influensaliknande symptom och dussintals har dött. Utredningen leder snabbt fram till stadens vattensystem. Men frågan kvarstår, speciellt för privatdetektiven Cal Weaver: vem skulle vinna på en massförgiftning av denna lilla stad?
Samtidigt ställs polisdetektiven Barry Duckworth inför ett annat problem. En student på det lokala universitetet har dödats och han känner igen mördarens metoder. De för tankarna tillbaka till det olösta mordet på två andra kvinnor i staden. Plötsligt börjar kopplingen mellan den senaste månadens bisarra händelsers klarna Blodiga skyltdockor som hittats i Pariserhjulets vagn nummer 23, en kraftigt övertänd buss med nummer 23 därbak, samma nummer som på tröjan av en man som anklagats för övergrepp.
Siffran är helt klart kopplad till motivet för att skada invånarna i Promise Falls och sökandet efter sambandet kommer att föra detektiv Duckworth närmare döden än han någonsin varit förut."
Jag har inte läst de tidigare delarna i den här serien och skulle nog säga att det märks. Det är mycket som nämns från de böckerna som jag inte varit med om. Det går att läsa den ändå men jag tror man får en ännu bättre upplevelse om man läser trilogin från början.

Men väljer man att hoppa på tredje boken direkt som jag gjorde så funkar det också. Det händer så mycket att man knappt hinner tänka på de saker man missat. Promise Falls är en stad jag absolut inte vill bo i! Det är helt galet. Först blir folk sjuka och det blir kaos i samhället och på sjukhusen, sen hittas en kvinna mördad och det verkar som att mördaren har varit i farten tidigare, en tonåring är försvunnen och karaktärerna man får lära känna har så klart även egna personliga problem.

Jag har verkligen inte haft tråkigt under läsningen. Det finns det inte tid till. Jag har blivit nyfiken på att läsa mer av Barclay. Jag kommer nog inte plocka upp de två tidigare böckerna i just Promise Falls-serien eftersom jag fått alla svar i 23, men det verkar finnas en hel del andra böcker att välja på!

6 kommentarer:

 1. Detta låter som en riktigt bra bok. Jag gillar ju böcker där det händer saker i och detta låter bra. Deckare älskar jag att läsa så denna ska jag kolla upp på biblioteket nästa vecka :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla upp böckerna före den här i serien också för bästa upplevelsen! :)

   Radera
 2. En bok om massdöd kan ju vara uppiggande så här i coronatider ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja varför läsa något upplyftande liksom 😄

   Radera
 3. Oj jag hade missat att del tre hade kommit ut. Jag har läst de två första så den här måste jag också läsa.

  SvaraRadera