söndag 28 juni 2020

Hon ville inte släppa mina händer


Originaltitel: Hon ville inte släppa mina händer
Sidor: 40 (PDF)
Recensionsexemplar: Från Henrik Johansson, tusen tack!
"Dikter av personer med erfarenhet av migration
Trots att ingen vet sitt öde, trots att skribenterna inte vet om de kommer stanna kvar i Sverige eller bli utkastade har deltagarna på språkskolan i Rosengårds Folkets Hus tillsammans skrivit en bok om livet på flykt, om det nya landet, om hemlandet, om katter, om vänner, familj, kärlek och saknad.
Dikterna i Hon ville inte släppa mina händer är skrivna på ett språk som är under ständig förvandling, ofta författade på ett modersmål för att sedan kollektivt översatta till svenska, med digitala lexikon i ena handen och pennor i andra.
Boken är sammanställd av Henrik Johansson och Anna-Maria Olsson. Texterna samlades in på språkskolan och tillkom till stor del under ett tiotal poesiworkshops som leddes av Henrik Johansson under 2019."
Det här är en antologi med olika texter som nyanlända flyktingar skrivit. Det handlar om allt möjligt som de varit med om i livet. Vänskap, katter, hur Sverige skiljer sig från deras hemland, vad som är bra, vad som är svårt, resan hit, förlust.

Jag blev verkligen berörd under läsningen. Det här är människor med erfarenheter jag aldrig ens varit i närheten av. Jag kan inte föreställa mig hur det är att behöva lämna sitt hem och komma till ett helt främmande land, behöva lära sig ett nytt språk och vänja sig vid ett nytt liv.

Det är en bok som många skulle behöva läsa för att få mer förståelse. Läs och känn deras sorg, deras hopp, deras mod. Jag har fått en länk där man kan ladda ner boken gratis som PDF-fil och jag uppmuntrar er verkligen att göra det;

Hon ville inte släppa mina händer

6 kommentarer:

 1. Jag har taggat dig på min blogg :)

  SvaraRadera
 2. Intressant! Ska nog ladda ner den. Tack för tips.

  SvaraRadera
 3. Det låter fruktansvärt tungt och sorgligt. Men viktigt, som du skriver, för att öka förståelsen för vad andra gått igenom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja absolut, vi behöver förstå varandra mer!

   Radera