onsdag 24 juni 2020

Offer 55 av James Delargy


Originaltitel: 55
Sidor: 363 (Inbunden)
"I en sömnig by i Australien ligger polisstationen där Chandler Jenkins jobbar. En dag kliver en man in i polishusets entré. Han heter Gabriel. Han berättar att han har lyckats ta sig fri efter att ha hållits inlåst av en seriemördare som kallar sig Heath. Heath har sagt till Gabriel att han ska bli nummer 55. Hans 55:e offer.
Innan Chandler hinner påbörja jakten på en av de värsta seriemördare i landets historia, kommer en annan man in på stationen. Han säger att han heter Heath och berättar exakt samma historia som Gabriel gjorde. Den skiljer sig bara från Gabriels på en punkt. Enligt Heath hette seriemördaren Gabriel.
En av männen talar sanning. En av dem ljuger. Kommer Chandler hinna lösa fallet innan någon av dem blir offer 55?"
Hur spännande låter inte den handlingen? Superspännande tyckte jag i alla fall och blev direkt sugen på att läsa boken när jag såg den! Dessutom är det något speciellt med böcker som utspelar sig i Australien. Jag har inte läst många, men de jag har läst har varit bra.

Och bra är Offer 55 också. Det är ingen jätteblodig historia utan lite mer lågmäld utan att bli tråkig. Chandler är en karaktär jag tycker om. Han verkar vara polis för att faktiskt hjälpa folk, vilket kanske inte kan sägas om hans gamla kollega som dyker upp för att hjälpa till med utredningen.

Det är intressant att se de två misstänkta, hur de förhåller sig till varandra och berättelserna de ger till polisen. Identiska förutom på några få punkter. Små nyanser som skiljer sig åt. Jag tyckte det var en fascinerande idé som dessutom utfördes bra.

Det enda jag inte kan bestämma mig för vad jag tycker om är slutet. De allra sista raderna. Utan att avslöja något om vad som händer kan jag säga att jag bara satt och stirrade på boken när den var slut. Jag måste smälta det lite och se hur känslorna lägger sig efter ett tag tror jag!

En riktigt bra bok som får mig att med spänning vänta på fler böcker av James Delargy!

8 kommentarer:

 1. Nämen! Vilken spännande bok det verkar vara. Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. Åh, denna blev jag ju så nyfiken på när jag gick igenom boksläpp för maj! Den verkar ju vara precis så spännande som den lät.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte den höll vad den lovade :)

   Radera
 3. Den här blev jag nyfiken på när du berättade om den i en video och det är roligt att höra att den var bra! :) Jag får nog hålla utkik efter den här.

  SvaraRadera
 4. Hej, en icke-relaterad fråga: hur planerar du dina blogginlägg? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du hur jag väljer vad som ska komma upp när? :)

   Radera