måndag 27 februari 2023

Ljusnan du mörka av Lars Landgren

 

Originaltitel: Ljusnan du mörka
Sidor: 424 (Inbunden)
"Två personer färdas på Ljusnan, den älv som löper genom Hälsingland. Och medan deras eka sakta rör sig genom landskapet berättar den äldre för den yngre.

Ljusnan du mörka följer Ljusnans egensinniga, svällande vattenströmmar, och älven blir till den åder som berättelserna stiger ur, eller använder som fond. Här formas en historia som är mörk och skrämmande, med rötterna i folktro och sagor, i skräcken för tillvarons skumma hörn, men som också knyter an till vardagen och vår moderna verklighet."

Jag påbörjade den här boken i ljudboksformat för ganska länge sedan. Men sen tappade jag lyssnandet och nu avslutade jag den som fysisk bok istället. 

Som jag minns det tyckte jag om de första berättelserna. De var underliga och fascinerande. Nu när jag fortsatte fastnade jag inte för lika många. När jag skriver är det bara en jag kommer ihåg tydligt, en som hängt sig kvar för att den var bra, sorglig och obehaglig. Det kan vara att jag bara hade fel humör när jag läste, jag vet inte.

Ljudboksversionen läses upp av Ludvig Josephson, en röst som känns igen från Creepypodden. Jag har alltid gillat hans röst så gillar man ljudböcker kan jag rekommendera att man testar att lyssna på den här!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar