torsdag 8 oktober 2020

Sjörök av Camilla & Viveca Sten

 

Originaltitel: Sjörök
Sidor: 390 (Häftad)
Serie: Havsfolket (del 2)
Ålder: 9-12
"Det är mars och en tung, oförsonlig dimma vilar över havet. Enligt de äldre på öarna är tjockan, som dimman kallas i skärgården, ett förebud om att hemska saker snart ska hända. Men vad är orsaken? Är det ett naturfenomen eller en konsekvens av miljöförstöringen? Eller handlar det om något långt farligare?

Tuva verkar vara den enda som inser att tjockan hänger samman med att en varelse från det förgångna. En varelse som har väckts från sin dvala och nu är rasande på människorna och förbereder sin hämnd.

Den enda som kan försöka stoppa den annalkande katastrofen är Tuva. Men hur ska hon orka, när hennes mamma inte vill kännas vid hennes sanna natur, när pappa mest dricker öl och tycker synd om sig själv och Rasmus - hennes allra bästa vän - plötsligt sviker henne?"

Den här serien är verkligen fantastisk. Jag flyger igenom Sjörök trots att den har ganska många sidor. Det tar mig ungefär två sittning på två dagar, sedan är den slut. Det är en bok jag inte vill lägga ner, jag vill bara komma vidare och se hur det går för Tuva.

Jag läste den samtidigt som det var ganska dimmigt ute och det förstärkte den kusliga stämningen som finns i berättelsen. Där är det dimman, sjöröken, som är farlig. Det verkar som att den är levande och försöker komma åt människorna som förflyttar sig över vattnet. Men dimman är bara början, snart börjar andra saker röra sig på havsbotten. 

Det är en riktigt spännande berättelse. Samtidigt som Tuva faktiskt har ett vanligt liv med vanliga problem också. Hennes bästa vän börjar bete sig underligt, hennes pappa verkar sjunka djupare och djupare ner i en depression och hon har svårt att prata med sin mamma. Så även om serien tar mycket från gammal folktro och drar in övernaturliga väsen finns det en hel del vardagligt för yngre läsare att känna igen sig i. Jag tycker att det är en bra blandning och det gör Tuva till en trovärdig och levande karaktär.  

Nu ska jag bara få tag på sista boken i trilogin så att jag kan avsluta den! Jag vill göra det direkt samtidigt som jag vill dra ut på det så det inte tar slut för fort.

2 kommentarer:

  1. Efter att ha läst dina recensioner på den här serien blir jag verkligen nyfiken! Det är visst en serie som gått mig totalt förbi. Tänk så bra det är med alla bokbloggar! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är jättebra! :D Perfekt mysryslig!

      Radera