torsdag 15 oktober 2020

Glasveranda med sjöutsikt av Hanna Blixt

 

Originaltitel: Glasveranda med sjöutsikt
Sidor: 304 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Historiska Media, tusen tack! 
"Nora flyr hals över huvud från sin lägenhet i Stockholm när det visar sig att hennes kontrollerande pojkvän Jonas har varit otrogen. För att få distans till allt tar hon tåget till idylliska Leksand och vännen Vega som erbjuder tröst. Nora får hyra en liten timmerstuga med glasveranda och sjöutsikt, och hon lovar sig själv att aldrig falla för en man igen.

Samtidigt slår den avdankade författaren Claes klorna i den gamle mannen Torsten, som har ett sviktande minne men en fantastisk förmåga att berätta. Något som Claes försöker utnyttja."

Hanna Blixt är författaren bakom serien Äventyren i Sagofallen som ni sett tidigare här på bloggen. Den riktar sig till åldersgruppen 9-12 men med Glasveranda med sjöutsikt tar hon sitt författarskap på nya äventyr. Det här är hennes första vuxenroman, en feelgood som utspelar sig runt jul i snöiga Dalarna. 

Åh jag får sådan vinterlängtan när jag läser. Det är riktigt kallt och huvudkaraktären Nora är omgiven av snötunga träd. Jag blir lite avundsjuk när jag tittar ut genom mitt fönster och bara ser regn. Jag kan verkligen känna hur det biter i kinderna av den kyliga, klara luften som Nora känner. Det ger faktiskt även lite julkänslor.

Jag gillar Nora. Hon är en stark karaktär som bryter upp från ett dåligt förhållande och lämnar allt hon känner för att komma iväg ett tag. Rensa tankarna och få distans till allt som hänt. Det tycker jag är modigt gjort. Jag tycker även om den gamla mannen Torsten. Det är svårt att inte känna med honom när han berättar sin livshistoria. Det finns stunder då ögonen blir blöta och hjärtat värker.

Med den här boken visar Hanna Blixt att hon behärskar även feelgoodkonsten. Speciellt den delen som har lite svärta i sig. Det blir inte för sött utan det känns trovärdigt och äkta. Livet är sällan sockersött och jag uppskattar när det märks även i den här sortens berättelser. 

Jag tyckte om den och ser fram emot att upptäcka vad författaren hittar på i framtiden!

6 kommentarer:

 1. Blir lite sugen på att läsa denna i vinter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den passar perfekt när snön börjar falla! :D

   Radera
 2. Låter som en väldigt mysig bok. Feelgood är lite underskattat hos mig, men en vinterbok låter precis som m in grej! Jag är avis på alla som får snö istället för regn och blåst...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas snön dyker upp ganska snart här uppe!

   Radera
 3. Den ser jag fram emot att läsa. Ligger så fint i min TBR-hög där fler julromaner börjar samlas. Så mysigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du kommer tycka om den! :) Julen är så mysig :D

   Radera