onsdag 7 oktober 2020

Ek av Frida Andersson Johansson

 

Originaltitel: Ek
Sidor: 365 (Inbunden)
"Nio ekar förs på slädar över Mälarens is. De har fällts för att användas i bygget av rikets nya stridsskepp, Vasa. På en av slädarna vilar liket efter en man, ett offer för de olyckor som tycks följa i de nio ekarnas väg.

I en låda i Vasamuseets magasin i Stockholm förvaras en skulptur snidad i ek från Mälardalen. Disa Kassman och hennes unge kollega Greger Andersson får i uppdrag att restaurera den trasiga skulpturen som haft formen av en vildman. Disa försöker balansera sitt jobb på Vasamuseet med en älskarinna, en hjälpbehövande make och sjuka föräldrar. Men stressen hon känner inför restaureringsarbetet är inte normal. Det dröjer inte länge förrän hon blir som besatt av skulpturen. 
När flera otäcka händelser inträffar på museet växer pressen. En vakt försvinner spårlöst och finska turister gör ett makabert fynd i en av utställningsmontrarna. Ombord på Vasa hittas blod. Disa litar inte längre på sig själv, Greger är rädd för sina egna tankar. Och i skogen vid Mälaren börjar nio döda ekar grönska mitt i vintern.
Många miste livet då Vasa sjönk. Nu vill någon att fler ska dö."

Det här har varit min lunchbok på jobbet ett tag och det har verkligen varit trevlig sällskap! Jag har aldrig varit så fascinerad av Vasamuseet och själva skeppet tidigare. Miljön passar otroligt bra för den här sortens skräckhistoria. 

Ek är en välarbetad och spännande berättelse där karaktärerna ibland inte vet om de håller på att bli galna eller inte. Som läsare har man mer information. Förutom händelserna i nutid får man följa vad som utspelade sig när skeppet byggdes och hur man hittade virke till det. Läsaren får en glimt av vad som väcktes till liv när skeppsbyggarna letade där de inte borde letat. 

Det är krypande, smygande skräck. Precis den sorten jag gillar mest. Disa börjar märka småsaker som är konstiga men som ändå går att hitta förklaringar till. Sedan blir det bara värre och värre. Ibland blir det lite blodigare men det är inget frosseri i kroppsdelar och detaljrika mord.

Letar du en spännande berättelse som tar en historisk händelse och ger den egen, övernaturlig twist nu i höstmörkret tycker jag verkligen att du ska kolla upp Ek!

8 kommentarer:

 1. gillade denna, en annorlunda historia.

  SvaraRadera
 2. Ah... Du är smart och har en lunchbok PÅ JOBBET. Jag fraktar min bok på gång hit och dit, bl a till jobbet. Det blir lite tungt ibland...
  Din lunchbok verkar spännande och helt klart nåt för mig. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har mina stunder ibland! 😄 Den var riktigt bra så hoppas du får chans att plocka upp den :)

   Radera
 3. Åh men vad är det här för bok som jag har missat??! :P Måste genast kollas upp!

  SvaraRadera
 4. Men vilken härlig skräckis det verkar vara! Tack för tipset.

  SvaraRadera