måndag 5 oktober 2020

Mr Mercedes av Stephen King

 

Originaltitel: Mr Mercedes
Sidor: 405 (Inbunden)
Serie: Bill Hodges (del 1)

"A cat-and-mouse suspense thriller featuring a retired homicide detective who's haunted by the few cases he left open, and by one in particular - the pre-dawn slaughter of eight people among hundreds gathered in line for the opening of a jobs fair when the economy was guttering out. 
Without warning, a lone driver ploughed through the crowd in a stolen Mercedes. The plot is kicked into gear when Bill Hodges receives a letter in the mail, from a man claiming to be the perpetrator. He taunts Hodges with the notion that he will strike again. Hodges wakes up from his depressed and vacant retirement, hell-bent on preventing that from happening. Brady Hartsfield lives with his alcoholic mother in the house where he was born. And he's preparing to kill again. Only Hodges, with a couple of misfit friends, can apprehend the killer in this high-stakes race against time. Because Brady's next mission, if it succeeds, will kill or maim hundreds, even thousands."

Jag har tänkt börja på den här serien hur länge som helst. Det som äntligen pushade mig att ta tag i det var att en vän berättade att jag borde läsa den innan jag läser Kings senaste bok, Blod säljer. Så nu kör jag en bok i månaden med den här trilogin, sen tar jag Outsidern och sen äntligen Blod säljer. Det blir ett litet Stephen King-projekt!

Hur som helst, Mr Mercedes var riktigt spännande. Den drar igång direkt med att någon kör in en Mercedes i en folksamling. Flera dör och ännu fler blir skadade. King gör verkligen så att det känns också. Hur ska jag inte avslöja men det var väl spelat med mina känslor.

Som läsare får vi följa både den pensionerade mordutredaren Hodges som försöker lista ut vem föraren är och Mr Mercedes själv, som egentligen heter Brady. Att titta in i Bradys hjärna är verkligen obehagligt och det är en av sakerna som King gör så bra. Han kan verkligen få sina onda karaktärer att bli trovärdiga. Det är nästan det läskigaste han gör eftersom det visar att människorna oftast är de värsta monstren. 

Det är en fascinerande katt-och-råtta-lek som är svår att lägga ifrån sig. Jag ser fram emot att ta tag i del två nu i oktober!

6 kommentarer:

 1. Du är nog den enda som kan få mig att bli intresserad av att läsa Stephen Kings böcker, haha. Om man inte har läst en enda av hans böcker, vilken skulle du rekommendera att man började med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh vad svårt! Vad är du mest ute efter? Skräck eller bara spännande eller annat? 😄

   Radera
  2. Men vilka svåra frågor du ställer, haha! Hm.. Skräck gillar jag, men har än så länge inte läst en bra skräckbok. Så kanske en av varje? En skräck, en spänning och en "det andra" ;P

   Radera
  3. Oh. Hm. En som kan räknas som både spänning och annan kan nog vara Maratonmarschen. Eller spänning, den är inte riktigt så man biter på naglarna för att den är spännande på så sätt men den är ändå spännande. Varsel är bra som mer skräck. Den är annorlunda från filmen. Min favorit av honom hittills är ju Sömnlös, den går nog mer under "det andra" :p. Men den verkar inte vara en av de mer populära rent allmänt!

   Radera
  4. Intressant, tack för tips! Det verkar som att man antingen älskar hans böcker eller hatar dem, det finns inget mellanting. Såg en som gav upp "Varsel" tror jag det var, för den var så tråkig enligt hen. Så ja, det är svårt att veta vad man ska börja med och om man ens vågar testa :P

   Radera
  5. Haha ja han har nästan för många böcker att välja mellan när man ska dyka in i hans författarskap!

   Radera