måndag 4 april 2016

Uppvaknandet av A.R. Yngve


Originaltitel: Uppvaknandet
Sidor: 194 (Häftad)
Serie: De mörka tidevarven (del 1)
Recensionsexemplar: Från Wela förlag, tusen tack!
"David Archibald blir uppväckt ur en frusen sömn. Han befinner sig 900 år in i framtiden, i en värld ärrad av katastrofer och krig. Civilisationen har dragit sig tillbaka till befästa stadsstater, där feodalherrarna och deras riddare härskar. 
David finner sitt öde: att rubba denna medeltida framtid i sina grundvalar och starta en ny renässans. Han blir den osannolike hjälten kallad Darc..."
 Jag vet inte varför, men jag hade en bild i skallen av en jättetjock bok när jag väntade på den här, så när den här nätta saken på 194 sidor dök upp i brevlådan blev jag lite förvånad. Men det behövs snabb läsning ibland också så det passade bra så här efter påsk.

Uppvaknandet är alltså första boken om Darc, som vaknar upp efter 900 år som nedfrusen. I den här nya framtiden kan hans cancer botas men samtidigt är det mycket som saknas. Datorer och liknande verkar inte finnas. Men avancerad teknik för riddarrustningar och flygfarkoster finns däremot. Det är lite förvirrande för mig att försöka göra mig en bild av något som har gått bakåt i utvecklingen i själva samhällssystemet men ändå har en del saker som för mig är en framtid. Efter ett tag vänjer sig hjärnan dock och börjar acceptera det.

Den är väldigt lättläst så jag läser ut den på mindre än ett dygn. Ibland kan jag le åt några av den här nya världens föreställningar, det finns vissa kändisar som blivit upplyfta till gudar och gudinnor. Det är ganska underhållande att läsa om; tomten har till exempel fått en helt ny betydelse.

På slutet blir jag som mest indragen i hela berättelsen, det är då det verkligen känns som att det börjar hända saker och jag har lärt känna Darc och de andra karaktärerna bättre. Det lovar mycket gott inför nästa bok i trilogin!

4 kommentarer:

 1. Både ny bok och förlag, lättläst är bra.

  SvaraRadera
 2. Fick tips om denna via mail för eventuellt rec.ex. Kände inte alls till den o velade lite. Men vågar mig nog på denna nu efter ditt omdöme - tack! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fick höra om den på samma sätt och chansade :). Vad kul att du blev sugen på att läsa den :).

   Radera