måndag 18 april 2016

Näcken av Åsa Larsson & Ingela Korsell


Originaltitel: Näcken
Sidor: 200 (Inbunden)
Serie: PAX (del 6)
"Något går väldigt fel när mellanstadiet på Mariefreds skola har temadag ute på Mälarens is. Iris påstår att det är Näcken som ligger bakom händelserna, och fast Viggo och Alrik tycker att Iris är den asjobbigaste personen i universum så inser de att hon har rätt. Näcken, ett vattenväsen, som dränker sina offer bara för skojs skull. Samtidigt har det kommit en ny slottsfogde till Gripsholms slott, men det är något skumt med honom. Och vad har hänt med Hej-Henry, som inte är sig själv längre? Alrik och Viggo måste utmana sina djupaste rädslor för att hantera situationen, men räcker det? Dessutom har pojkarnas mamma dykt upp i Mariefred … med värsta överraskningen!"
 Det är ingen som blir förvånad längre när jag säger att jag älskar PAX-böckerna eller hur? De är så jäkla bra! Spännande och lite lagom roliga, allt i ett. Och att de blandar in svensk folktro i ett modernt samhälle gör det ännu bättre.

Så i den här sjätte delen är det Näcken och lite andra sjövarelser vi får bekanta oss med. Personligen har jag alltid tyckt att berättelser om Näcken, eller Bäckahästen eller liknande har varit riktigt läskiga. Själva tanken att någon annan styr dig så att du till slut drunknar, huh, det är en smått panikframkallande tanke.

Den känslan har ju inte blivit mindre av att ha läst den här boken kan jag säga. Larsson och Korsell gör ett fortsatt grymt bra jobb med serien. Och Henrik Jonssons svartvita illustrationer är så snygga! Jag längtar redan efter bok nummer sju! Nu ska den här skickas vidare till min systerson, han följer serien med lika stor glädje som jag gör det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar