söndag 18 januari 2015

Matched av Ally Condie


Originaltitel: Matched
Sidor: 369 (Inbunden)
"In the society Officials decide. Who you love. Where you work. When you die. 
 Cassia has always trusted their choices. It's hardly any price to pay for a long life, the perfect job, the ideal mate. So when her best friend appears on the Matching screen, Cassia knows with complete certainty that he is the one...until she sees another face flash for an instant before the screen fades to black. Now Cassia is faced with impossible choices: between Xander and Ky, between the only life she's known and a path no one else has never dared to follow - between perfection or passion."
Jag hade egentligen inga höga förväntningar på den här boken, jag har hört ganska mycket negativt om den så trodde inte den skulle vara något speciellt. Men den överraskade mig positivt, kanske allra mest med hur fint den var skriven, språket är nästan poetiskt ibland.

Det är så klart en kärlekstriangel med, som framgår väldigt tydligt i beskrivningen, men eftersom jag var beredd så stör det mig inte den här gången.  Det är intressant och lite skrämmande att läsa om hur samhället styrs, hur dessa Officials har tagit över och verkligen fått folk att gå med på att det är normalt att andra väljer allt åt en, vem man ska älska, vad man ska jobba med, till och med vilken ålder är mest perfekt att dö vid.

Cassia fick en dikt av sin morfar i boken, en som var förbjuden att ha egentligen. Och den fastnade jag verkligen för, jag hade aldrig läst den tidigare. Men den passade väldigt bra in i berättelsen, och hittade sin väg in i mitt hjärta. Det är en dikt av Dylan Thomas som heter Do not go gentle into that good night.

Jag är lite nyfiken på hur det ska sluta, så någon gång kanske jag fortsätter på den här trilogin. Kanske borde jag använda biblioteket för en gångs skull och faktiskt låna de två andra.

"Do not go gentle into that good night,
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light."

7 kommentarer:

 1. Jag gillar Matchad och hade tänkt läsa den andra delen ganska snart efter, men det har kommit andra böcker emellan, och det blir ju ofta så :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja andra böcker har en förmåga att komma emellan och ändra ens planer! :)

   Radera
 2. Jag är sugen på att läsa Matchad, men blir lite avskräckt när kategoriseringen är för typ 12-åringar... stämmer verkligen det? Är inte ute efter barnböcker, såvida den inte är riktigt bra. Finns det någon bok/bokserie du skulle jämföra boken med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm nej jag kan nog tyvärr inte komma på någon annan bok jag har läst att jämföra den med! Men ge den en chans :) Det är ju ingen jättebarnslig bok :)

   Radera
 3. Jag har läst hela serien, och jag tycker iaf att den var läsvärd! :) Inte *woow och fantastisk*, men helt klart läsvärd :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är lite så det känns nu efter första :) Ingen wow-upplevelse men lagom läsning :)

   Radera
 4. Tyckte nog att första delen var den bästa av dem, men vi kan ju såklart tycka olika :)

  SvaraRadera