tisdag 17 juni 2014

Styr dina tankar till ett bättre liv av Mikael von Matérn


Sidor: 231 (Häftad)
Recensionsexemplar: Ja, tack till författaren som skickade ett!
"Efter några hektiska men underbara år, vaknade jag upp på ett sjukhus i Borås. Vad var det egentligen som hände? Jag mådde ju så bra igår. Kanske var det min iver att få upptäcka världen eller kanske var det min rädsla att gå miste om något givande livsögonblick, som visade mig vägen till sjukhussängen. Kanske var jag alldeles för ivrig till att få förverkliga mina drömmar eller så var det helt enkelt bara oturen som så nära höll på att presentera mig för döden. 
När jag tog mina första stapplande kliv ut ifrån sjukhuset minns jag påfallande väl hur starkt mina sinnen var påkopplade. Barnens skratt gav mig en kittlande känsla i magen, himlens vackra skiftningar fick mig att plötsligt stanna upp och förundras, dofterna av de första vårblommorna gav mig rysningar över hela kroppen. Smaken av den friska luften som jagade sig ner genom mina lungor, gjorde mig djupt avslappnad och känslan av att återigen få se livet gjorde mig smått lyrisk. Min närvaro var total och mina sinnen var skarpare än någonsin. 
Här startade en ny resa för mig. Jag började undersöka vilka komponenter som ger människan de bästa förutsättningarna till att må bra, och hur vi kan skapa vårt bästa möjliga liv. Åtta år senare har jag nu sammanställt min forskning och mina teorier i en bok.Forskningen som jag genomfört har lett mig fram till slutsatsen att alla människor kan må bra, varje dag under en hel livstid."  (Hela baksidestexten kan ni läsa HÄR, det blev lite för långt att ha med hela) 
Den här boken tackade jag ja till att läsa och skriva om eftersom jag själv har en del problem med stress och panik, vilket även lett till en del social ångest som jag varit tvungen att lära mig hantera. Jag är en expert på att älta saker och att nedvärdera mig själv. Min egen största kritiker och snål med beröm när det gäller vad jag presterar i livet.

Så det här kändes som en bok som skulle kunna vara något för mig. Och det var den. Dels ska jag ge den plus för att den är otroligt lätt att läsa. Den är inte en jättetung bok som bara släpar sig fram, vilket jag alltid är lite orolig för när jag tar mig an faktaböcker. Texten går lätt att förstå, här och där finns det illustrationer och det är även en del tänkvärda citat utplacerade (citatnörd som jag är så uppskattar jag just det väldigt mycket).

Mikael von Matérn skriver lättillgängligt om hur våra hjärnor har en förmåga att funka (att alltid ta till sig det negativa även om det positiva faktiskt väger över många gånger, till exempel), vad man behöver ändra på i sitt sätt att tänka och ger även flera tips på hur man kan göra det. Det kanske låter som självklara saker, men, för till exempel mig, behövs det sådana här påminnelser ibland. Och speciellt med just hur, för det tappar jag lätt bort när tankarna och känslorna stressar iväg med mig. Jag uppskattar även att det faktiskt är ganska enkla tips jag får, det som krävs är att jag övar och upprepar för att lära in det. Men själva utförandena är inte direkt komplicerade.

Ett avsnitt jag speciellt ska försöka tänka på är det med automatiska tankar. Små, snabba tankar som smyger sig på automatiskt så man inte ens reagerar på dem. Det har vi nog alla till viss del? Sådana man kanske inte inser är elaka mot en själv. Det här är jag säker på att jag har många av, något jag gärna vill bli mer medveten om för att kunna förändra.

Allt som allt en intressant bok som jag känner att jag hade nytta av att läsa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar