torsdag 2 september 2021

Unorthodox av Deborah Feldman

 

Originaltitel: Unorthodox
Sidor: 309 (Inbunden)
"I den ultraortodoxa judiska miljö där Deborah växer upp är reglerna strikta. Kolonin kontrollerar allt - från vilka kläder hon får ha på sig, till vem hon får prata med och vilka böcker hon får läsa. Men trots detta växer Deborah upp till en självständig och viljestark person, i hemlighet slukar hon klassiker av Jane Austen och Louisa May Alcott och känner sig besläktad med de unga kvinnorna i berättelserna. Hon anar att det finns ett helt annat och friare sätt att leva, bara någon kilometer bort i det myllrande livet bland New Yorks skyskrapor.

Som tonåring blir Deborah bortgift med en man hon inte känner. Äktenskapet är olyckligt och pressen att leva som en god Satmar-kvinna, med alla plikter och regler det medför, blir alltmer påtaglig. Nitton år gammal föder hon en son och det blir vändpunkten. Oavsett vilka hinder och utmaningar hon står inför måste hon hitta en väg ut ur förtrycket och skapa en bättre framtid för sig och sitt barn."

Unorthodox är otroligt intressant läsning om författarens egna erfarenheter av att växa upp i en ultraortodox judisk miljö. Men Deborah kände aldrig att hon passade in. Hon ville alltid lära sig mer, veta mer, läsa mer. Till slut blev det ohållbart och hon lyckades ta sig därifrån och börja ett nytt liv. 

Det är verkligen fascinerande att läsa om en uppväxt som är så långt ifrån min egen. Jag tänker på friheten jag haft och har som jag aldrig egentligen ifrågasatt, den har bara varit där. Jag har fått välja mina kläder, vänner, pojkvänner, vilken musik jag ska lyssna på. Jag får sjunga hur mycket jag vill och behöver inte hålla mig från att röra min sambo under två veckor varje månad. 

Författaren har gjort ett bra jobb med att skriva sin berättelse så man verkligen ser utveckling hon går igenom. När hon är ung så ifrågasätter hon inte så mycket, hon dömer andra ganska hårt och kan inte tänka sig ett annat liv. Sedan märker man hur det börjar bildas sprickor i hennes tro, i övertygelsen om att livet hon alltid sett framför sig är det enda rätta. 

Efter att jag hade läst ut boken satte jag mig och sträckkollade serien på Netflix. Den är lite annorlunda, speciellt delen som utspelar sig mer i nutid, när hon lämnat. Tillbakablickarna från hennes barndom och upp till hennes bröllop kändes väldigt trogna bokens detaljer. Både boken och serien är riktigt bra och jag rekommenderar dem båda två.

4 kommentarer: