torsdag 9 september 2021

Kristi Bruds slav: mitt liv i sektens hjärta av Josefine Frankner & Cecilia Gustavsson

 

Originaltitel: Kristi Bruds slav: mitt liv i sektens hjärta
Längd: 11 h 15 min
Uppläsare: Josefine Frankner
"Josefine Frankner var Kristi bruds allra närmaste tjänarinna, på pass dygnet runt. Hon skötte allt från hennes kroppsvård till hushållet. För första gången berättar hon nu sin historia. Redan som tonåring flyttade hon hemifrån till Knutby och Filadelfiaförsamlingen där. Men det som började med optimism och gemenskap i en idyllisk by urartade totalt. Josefine blev misshandlad, psykiskt nedbruten och hjärntvättad. 
Under 25 år förvandlades hon från en trygg och framåt tonårstjej till en robot, vars största skräck var att hamna i onåd. Hon fråntogs rätten att vara mamma till sina två barn, rätten till samliv med sin man och kontakten med sina föräldrar. Hon förlorade också sin värdighet och identitet. Först när det kom fram att hennes dotter utsatts för sexuella övergrepp lyckades hon och familjen bryta sig loss. Josefine frågar sig: Hur kunde jag lära mig att tåla så mycket smärta? Jag var en slav, en slaskhink. Värst av allt var att den här vardagen blev helt normal."

Kristi Bruds slav är en otroligt intressant och berörande berättelse om hur Josefine blev indragen i sekten i Knutby. När jag har hört och läst om Knutby tidigare har det mest varit om mordet och mordförsöket, men Josefins berättelse ger en välskildrad inblick i allt det andra. Hur Kristi brud blev just Kristi brud, vilka hon hade runt sig och hur de behandlades av henne. Och hur de tvingades behandla varandra. 

Det är intressant att höra Josefine berätta om vilka taktiker som användes för att manipulera henne och hennes familj. Jag har inte varit med i en sekt men jag kan ändå känna igen vissa saker från det destruktiva förhållande jag var i. Anklagandet, hur man bryts ner och får små stunder av värme som gör att det är så svårt att gå, hur man aldrig egentligen kan göra rätt osv. 

 Jag lyssnade på den som ljudbok och det gör verkligen mycket att höra Josefine berätta sin egen historia. Det blir väldigt nära och personligt. Jag uppskattar också att få höra lite om tiden efter, när de brutit sig loss och börjar försöka hitta tillbaka till ett vanligt liv. Hur svårt det var att börja tänka på sig själv, bara något så enkelt som att välja vad man är sugen på att äta. 

Det är en riktigt bra bok och jag rekommenderar den om man är intresserad av att veta mer om hur livet i just den här sekten var. 

6 kommentarer:

  1. Det verkar som om alla sekter har det här i större eller mindre grad - psykopater i ledningen. Det är så hemskt hur det kan pågå och förstöra för människor.

    SvaraRadera
  2. Usch, så tragiskt och hemskt! Men tyvärr är det lätt att manipulera människor, speciellt om man är karismatisk och "smart". Det börjar ju sällan med dramatiska saker, utan smått. Sånt som man inte tänker på. Det är så de tar sig in utan att man först märker det. Kanske inte konstigt att såna manipulativa människor dras till just sekter och religion. Om man människor är öppna och vill så gärna tro, bli accepterade osv så är det nog inte svårt att utnyttja. Vidrigt är det hur som helst. Samma mönster finns verkligen överallt, även i relationer. De använder samma knep.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, hade de gått all in på sitt crazy beteende direkt hade ju ingen stannat, men det smygs fram.

      Radera
  3. Jag kan även rekommendera sektpodden som jag själv har börjat lyssna på nu. Då jag tycker det är intressant med sekter och hur vi människor fungerar. Jag har lyssnat på första säsongen. Där de pratar mycket om knutby. det är sjukt hur långt det kan gå.

    SvaraRadera