måndag 20 september 2021

Eden av Monica Sabolo

 

Originaltitel: Éden
Sidor: 277 (Inbunden)
"I ett reservat för ursprungsbefolkningen, inklämt mellan en motorväg och uråldriga skogar, bor femtonåriga Nita. Motorvägen kantas av plakat som efterlyser försvunna flickor och skogen skövlas av skogsbolag. Nita drömmer om att ta sig därifrån, ända tills jämnåriga Lucy flyttar in i grannhuset.

Några månader senare försvinner Lucy. Det dröjer två dagar innan hon hittas vid foten av ett träd, naken och täckt av sår. Ingen vet vad som har hänt, och Lucy har slutat prata. Snart upptäcks spår efter mystiska ritualer i skogen och när fler attacker sker börjar det viskas om hämndlystna skogsandar med rakbladsvassa näbbar och klor. I sina försök att ta reda på vem som gett sig på Lucy hamnar Nita själv mitt i händelsernas centrum."

För ungefär ett år sedan läste jag Summer av Monica Sabolo och det var en bok som gav mig mersmak. När jag såg Eden dyka upp i bokhandeln och läste baksidan blev jag direkt intresserad och kände att även det kunde vara en bok för mig.

Jag skrev om Summer att den hade en drömsk känsla över sig. Eden har inte det, istället ligger det något obehagligt över berättelsen från början. Det finns så mycket ilska, frustration och sorg. Huvudkaraktären Nita bär på alla tre. Hon tillhör ursprungsbefolkningen och ser hela tiden sin skog skövlas, ser hur de vita inte bryr sig om marken som tillhör hennes folk. Ser hur de vita männen utnyttjar, kidnappar och mördar ursprungsbefolkningens kvinnor utan att någon bryr sig. 

Boken handlar mycket om kvinnorna och hur utsatta de är. Nita följer på nära håll hur hennes klasskompis Lucy försvinner och hittas täckt av sår i skogen. Jag tycker om berättelsen och känner verkligen Nitas frustration över att inte ha kontroll över livet. Känslan av att inte kunna lita på polisen som borde finnas där för att skydda men som inte verkar engagera sig så mycket egentligen. 

Det är allvarliga ämnen som blandas in med lite mystisk och jag tycker det är gjort på ett bra och lättläst sätt. Känslan av att vilja läsa mer från Sabolo har bara blivit starkare nu efter två böcker.

4 kommentarer:

  1. Såna här böcker tycker jag är viktiga att läsa (så länge de inte vanhedrar offren och folket det handlar om) och det är hemskt att det är så för många ur ursprungsbefolkningen. Låter definitivt som en bok jag borde läsa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det är verkligen en viktig berättelse, man behöver lyfta fram att det händer så det kan bli någon förändring. Har hört så många podcasts som tar upp det och man blir så arg och frustrerad över hur de behandlas.

      Radera