tisdag 10 augusti 2021

Att skriva av Stephen King

 

Originaltitel: On Writing
Sidor: 256 (Häftad)
"Stephen Kings Att skriva har sedan den utkom 2000 blivit en modern klassiker, lika älskad av läsare som av författare. Att skriva är både en självbiografi och handbok i skrivandets hantverk. King berättar om barndomen på 50- och 60-talet, om skolåren och om det tidiga intresset för skrivandet. Han ger också praktiska och underhållande tips till aspirerande författare med en mängd exempel från sina egna och andras texter."

Det här var en väldigt intressant bok! Jag har inga författardrömmar längre, de dog någonstans efter vägen, så den hjälper mig inte framåt i något eget skrivande. Men jag tycker ändå det är riktigt bra läsning.

För det första tycker jag om att läsa mer om Kings liv. Första delen av boken är som en liten självbiografi. Sedan hoppar han över mer till hur han gör när han skriver och vad han tänker om det osv. Under hela boken skriver han väldigt humoristiskt och lätt. Det är enkelt att ta till sig och blir inte en tråkig bok som bara radar upp råd om hur man ska skriva bättre. Han gör det på ett väldigt personligt sätt.

I slutet av boken finns en liten text han skrivit, först står den oredigerad och sedan kommer en redigerad version. Därefter går han igenom de ändringar han gjort och förklarar varför han gjorde dem. Det var riktigt intressant att få följa med i hans tankar på det sättet! 

Boken fick mig att sakna skrivandet lite extra. Jag skriver mest dikter och har inga som helst tankar på att bli utgiven med det. Men jag saknar det för min egen skull, för hur härligt det var när några ord bara ploppade upp i huvudet och satte igång den processen. 

6 kommentarer:

  1. Jag tycker att den är den allra bästa jag läst i kategorin "så här skriver du en roman". Underhållande, intressant, inte så ytlig, inte så himla klämkäckt hurtig, utan personlig och varm och faktiskt ganska peppande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om allt! Den är verkligen personlig och det gör den mycket mer intressant att läsa :)

      Radera
  2. Den här började jag läsa ett tag efter att den kom ut (jag har den inbunden med King på framsidan) och tyckte att biografidelen var bra. Sedan fastnade jag på infodelen och den har legat sedan dess. Störde mig på att han tyckte att man bara skulle skriva "sa" i dialoger istället för att variera sig med t ex "utbrast" och annat. Tror att det var då den hamnade på is. Får se om den blir utläst någon gång. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig försökt mig på att skriva en bok men kan tänka mig det blir svårt om man bara ska använda "sa" hela tiden :). Hoppas du får den utläst någon gång! Sista delen om när han blev påkörd var också riktigt intressant att läsa.

      Radera
  3. Underbar! Jag lyssnade på den som ljudbok, inläst av Kingen själv. Han läser jäkligt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag påbörjade den också som ljudbok en gång för något år sedan har jag för mig men hade en period då när ljudböcker inte funkade så jag lyssnade aldrig klart.

      Radera