torsdag 3 november 2016

Det andra landet av Staffan Götestam


Originaltitel: Det andra landet
Sidor: 103 (Inbunden)
Serie: Funnys äventyr (del 2)
Ålder: 6-9
Recensionsexemplar: Från Lava, tack!
"Det andra landet är bok nummer två i serien om Funnys äventyr. I den första berättelsen, Det andra landet, hamnar Funny i Limitanien, befolkat av annorlunda människor, där hon förlorar sin magiska förmåga och blir förväxlad med ett odjur som kallas trolliin. För att få koma hem igen försöker limiterna tvinga Funny till ett hemskt beslut.
 I den andra berättelsen, Spåren i snön, träffar Funny pojken Chin-Wha som ursprungligen kommer från Norra Karinien. Nu har han rymt från sin styvpappa. Med hjälp av Funnys magiska fingrar tar sig barnen över havet för att leta efter Chin-Whas riktiga pappa. Där möter de både godhet och ondska, en människoslukande orm och en hänsynslös härskare."
Jag har faktiskt läst första boken om Funny på jobbet, men jag har nog inte skrivit om den. Nu kommer jag inte ihåg alla detaljer men jag uppfattar den som en aning mildare i sin spänning än del två. Båda är hur som helst böcker som passar för högläsning. Jag tror speciellt den här kan leda fram till lite samtal om varför en del blir dömda bara för att de är annorlunda eller varför det finns platser i den här världen där det faktiskt finns riktigt hänsynslösa härskare och där folk har det mycket svårare än vad vi har det.

Den lindar in de ämnena i två fartfyllda berättelser där Funny visar otroligt mycket mod och medmänsklighet. Det kanske inte är en bok för den som letar lättsam eller rolig läsning; här hotas det med att bränna upp folk, en fladdermus krockar med ett fönster och blir en blodig hög och vi har en människoätande orm. Men gillar man spänning och lite mörkare historier (anpassat för åldersgruppen så klart) kan det verkligen passa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar