tisdag 8 mars 2016

Snyltskator och måntroll av Patrik Stigsson


Originaltitel: Snyltskator och måntroll
Sidor: 144 (Inbunden)
Serie: Grybbingdalen (del 2)
Recensionsexemplar: Från författaren, tusen tack! 
"Det händer märkliga saker i Grynningdalen. Davvad och Polp är spårlöst borta. Och så försvinner även Fjonte. 
Ett litet elakt troll rusar ut ur Rovskogen, förstör ett frukttorn och hämtar nio syskon som börjar härja vilt och krossa allt de hittar. En flock stora fåglar landar på stranden med fem tomma kistor som måste fyllas med guldmynt och smycken före soluppgången, annars kommer något förfärligt att hända.
Hur ska farbror Frogas och de andra fruktgrybbingarna hitta sina försvunna vänner och få stopp på de vildsinta trollen? Och var ska de få tag på det fåglarna vill ha? Den stinkande häxan fru Ruka dyker upp och vill hjälpa fruktgrybbingarna, men kan de verkligen lita på henne?"
Det här är andra delen om fruktgrybbingarna. Jag läste den första förra året och tyckte det var en riktigt mysig bok som passar både för de som läser lite kapitelböcker själv men också som högläsning för barn som inte riktigt kommit dit än.

Snyltskator och måntroll följer det mönstret. Men den kanske är lite ruskigare och mer spännande än första boken. Här är det ju trots allt både troll och skator och inga av dem är att leka med.
Samtidigt är det en fin berättelse om att vara annorlunda, och att det är okej att vara det, även om andra kanske inte alltid förstår en. Davvad, som dyker upp i båda böckerna, har enligt de andra grybbingarna drabbats av sjukdomen Nyfikenhet. Det gör honom annorlunda och de anser att han är ganska konstig, men i grund och botten tycker de om honom och inser till slut att dalen skulle bli tom och tråkig utan hans upptåg.

 Språket är även i denna lekfullt. Jag tror jag ska börja fråga folk "Har du fått en krokig gren?!" när jag undrar om de blivit tokiga. Det gör berättelsen väldigt rolig mitt i all spänning och jag sitter och ler för mig själv åt deras uttryck.

Vill ni läsa vad jag tyckte om första boken kan ni klicka här. Och gillar ni eller era barn Davvad Grybbing kan jag meddela att han finns att bli vän med på Facebook!

2 kommentarer:

  1. Jag har också läst denna och gillad den väldigt mycket. Framför allt det underbar språk Patrik Stigsson skapat.=)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja språket är verkligen lekfullt :)

      Radera