måndag 28 mars 2016

Dagboken från i morgon av Cecelia Ahern


Originaltitel: The Book of Tomorrow
Sidor: 321 (Danskt band)
"Föreställ dig en dagbok som berättar vad som ska hända i morgon. Skulle du vilja veta? 
Tamara har alltid levt i ögonblicket och aldrig ägnat morgondagen en tanke. Men när ett kringresande bibliotek kommer till byn där hon bor och hon hittar en stor läderinbunden bok med hänglås, väcks hennes nyfikenhet. Med lite hjälp lyckas hon öppna boken och oväntade saker börjar hända."
Åh nu är jag glad, för nu är jag överens med Cecelia Ahern igen. Efter att jag hade läst Där regnbågen slutar i november någon gång, så var jag ju verkligen besviken. Jag brukar älska hennes böcker men den var verkligen inget för mig. Det var bara en ren kärlekshistoria och den irriterade mig mest.

I Dagboken från i morgon är hon tillbaka i sin specialitet att skriva en vardaglig berättelse med en gnutta övernaturlighet eller magi. Och det är det hon är så otroligt bra på! Nu sugs jag direkt in i berättelsen igen och vill inte lägga ner boken. Här har vi snart sjuttonåriga Tamara som levt ett lyxliv, men efter en tragedi vänds allt upp och ner. Hennes mamma stänger in sig i sig själv och de får bo hos två släktingar på landet, långt ifrån allt som Tamara är van vid. I början är hon lite svår att tycka om, men det släpper i takt med att hon utvecklas. Till slut hejar jag helhjärtat på henne när hon börjar nysta upp gamla hemligheter, med hjälp av den underliga boken hon hittar.

Det här var nog den mest spännande och överraskande boken jag läst så här långt av Ahern. Hennes böcker brukar vara väldigt finstämda och bra, men här satt jag faktiskt på nålar i slutet och slukade orden för att få reda på hur allt passade in.

Nu ser jag med glädje fram emot Mitt liv och jag som står och väntar i bokhyllan!
"Jag tror att de flesta människor går in i en bokhandeln utan att egentligen veta vad de vill köpa. På något sätt står böckerna där och får folk att, nästan med hjälp av magi, plocka upp dem. Rätt person för rätt bok. Det är som om de redan visste vems liv de behöver bli en del av, hur de kan göra skillnad, hur de kan lära ut något, sätta ett leende på någons läppar vid precis rätt tillfälle."   - sid. 322
Skulle ni vilja det förresten, ha en dagbok som berättade vad som händer i morgon...?

6 kommentarer:

 1. Om du gillade Dagboken från i morgon tror jag absolut att du kommer att gilla Mitt liv och jag! Fast jag är rätt så partisk eftersom jag har översatt båda två (och Om du bara kunde se mig). :)
  Ha det bra! Kram på dig!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du?? Vad häftigt! :) Om du bara kunde se mig är min absoluta favorit, grät som en tok till den!

   Radera
  2. Min favorit är också Om du bara kunde se mig. Älskar den! Det var ledsamt att skiljas från karaktärerna när jag var klar med den... Näst efter den tycker jag bäst om Mitt liv och jag, så jag hoppas att du också gillar den. :)

   Radera
  3. Den var verkligen otroligt bra, det är flera år sen jag läste den men den sitter fortfarande kvar i tankarna :).
   Ska komma ihåg att läsa Mitt liv och jag efter att lite recensionsexemplar betats av :)

   Radera
 2. Åh är väldigt nyfiken på denna bok! Låter så spännande upplägg. Nja, jag skulle inte vilja ha en sån dag bok. Inga spoilers tack! ;) Fast iofs om man kan ändra framtiden om man ogillar det som står då skulle jag gärna vilja ha en :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha jag tackar nog också nej, det vore lite för läskigt tror jag :).

   Radera