onsdag 4 november 2015

Regissören av Angelika Braun


Originaltitel: Regissören
Sidor: 284 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Lava Förlag, tusen tack! 
"Om du vill ha fred, bered dig på rättvisa...
Under en kall och mörk januarivecka hittas döda män runt om i Stockholm. De är alla mördade på ett våldsamt sätt, till synes utan samband och med kryptiska tecken lämnade på kropparna.
Signe Grahn är en ung regissör utan pengar som försöker slå sig fram i den cyniska filmvärlden. Därför tar hon tacksamt emot det oväntade uppdrag som erbjuds henne via nätet, av en man som kallar sig Ola.
Björn Fors, lärare och beteendevetare vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet blir inkallad som specialist för att ingå i Gärningsmannaprofilgruppen på Rikskrim. Det är med lika delar frustration och lättnad som Björn involverar sig i jakten på mördaren. Han har en trasslig skilsmässa och ett häftigt temperament att bearbeta. Och så måste han ta hand om hunden Aska.
När Björn börjar få brev med filosofiska citat och rituella symboler med koppling till mordet tätnar mystiken. Har de att göra med en eller flera mördare? Och varför dyker det upp döda djur på brottsplatsen?"
 Den här boken flög jag igenom. Regissören är en otroligt snabbläst berättelse! Det är jättekorta kapitel och det märks verkligen att den även är tänkt som film för det är snabba hopp mellan karaktärerna: mellan polissidan, Signe Grahn och vissa kursiva delar där det är mördarens tankar vi får ta del av. Jag tror den kommer passa utmärkt även i filmformat, och ser fram emot att se Moberg som Björn Fors.

Boken har vissa brutala inslag, det är inga vanliga mord som begås och vissa scener där mördaren berättar kan man ana vissa andra otrevliga delar. Men trots det så blir den inte för blodig eller äcklig. Det här tillfällena är bara små stunder och det blir aldrig överdrivet.

Egentligen skulle det gå att ha en diskussion om bakgrunden till allt, men jag kan inte nämna något om det för det skulle avslöja för mycket. Har ni läst boken förstår ni nog vad jag menar. Allting är inte alltid hårt draget i svart eller vitt.
Samtidigt som det är en deckare med snabbt tempo får dig den ändå att tänka och det är riktigt bra gjort.

Regissören är den första boken i en tänkt serie med Björn Fors som huvudrollen och jag ser fram emot att fortsätta följa honom!

2 kommentarer:

  1. Har funderat på att läsa denna bok, så får ta och göra det nu efter din recension :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul att du blev mer pepp på den! :)

      Radera