torsdag 26 november 2015

In i skogen av Jean Hegland


Originaltitel: Into the Forest
Sidor: 271 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Magic Wonders, tack!
"Efter år av krig, miljöförstöring och resursslöseri står USA vid randen av en samhällskollaps. Systrarna Nell och Eva lever med sina föräldrar i utkanten av det lilla samhället Redwood i norra Kalifornien. Nell förbereder sig för antagningsproven till det prestigefyllda Harvard University medan Eva pressar sig själv för att bli den perfekta prima ballerinan. Sakta men säkert förändras livet runt dem när eltillförseln blir alltmer opålitlig, matleveranserna avstannar och skolorna stänger.
I väntan på att elen ska komma tillbaka och samhället börja fungera normalt igen jobbar systrarna hårt för att upprätthålla de färdigheter som behövs för att kunna följa sina drömmar. Men hur länge kan man kämpa för att följa sina drömmar när världen förändras och vad händer med människan när drömmarna tar slut?"
In i skogen är en väldigt obehaglig berättelse. Det är inga zombies som slår till, inga monster. Bara det att samhället till slut kollapsar på grund av hur man behandlat jorden och allt som hör till. Den exakta anledningen ges aldrig, men tack vare baksidestexten kan man bilda sig en ganska god uppfattning i alla fall.

Det är alltså inte helt orealistiskt att något liknande skulle kunna hända. Det är inga övernaturliga delar, bara människor som till slut tappar greppet. Det är människor som i några få delar av boken är monster, de som är hoten mot systrarnas överlevnad. Därför kryper den här berättelsen in under skinnet på mig mer än till exempel zombieberättelser gör. Jag kan i alla fall intala mig själv att de döda inte kommer börja gå igen.

Samtidigt är den väldigt fokuserad på systrarnas relation. Självklart, eftersom de till slut blir ensamma med varandra i huset och måste klara av allt själv. De håller hårt i sina drömmar och väntar bara på att elen ska komma tillbaka så de kan börja studera vid datorn igen, eller dansa till musik. Men det är inte så lätt att leva isolerade och kämpa för att överleva och det är genom Nells dagbok vi får följa allt, alla slitningar mellan dem, deras sorger och de glädjeämnen som finns.

Vissa delar blir lite sega att läsa, en väldigt speciell del var jag tvungen att läsa två gånger för att se om jag verkligen hade läst rätt och sen satt jag mest och gapade ett tag, men till största delen är det en intressant och läsvärd bok.

4 kommentarer:

 1. Den skulle jag vilja läsa! Mest för att hela idén verkar så intressant :)

  SvaraRadera
 2. Jag blev väldigt förtjust i denna, gillade det lite annorlunda i den och vissa scener var verkligen magstarka. Men väldig fin bok, en favorit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den var väldigt bra i det stora hela :)

   Radera