tisdag 19 augusti 2014

Huset du älskade av Tatiana De Rosnay


Originaltitel: The House Man
Sidor: 241 (Danskt band)
"Berättelsen utspelar sig i artonhundratalets Paris. Medan delar av staden skövlas under baron Haussmanns urbanistiska ambitioner lever Rose Bazelet ett fridfullt liv i sitt hus på Rue Childebert. Men en dag kungör prefekturen att Boulevard Saint-Germain ska dras fram där hon bor och att även hennes hus ska rivas.
Då Rose lovat sin avlidne make Armand att aldrig lämna familjens hus, bestämmer hon sig för att kämpa till sista andetaget för att rädda det. Om kvällarna, i stearinljusets sken, skriver hon ett långt brev till Armand där hon berättar om sin kamp för huset samtidigt som hon ser tillbaka på sitt liv och så småningom avslöjar en hemlighet som hon förtigit i över trettio år."
 Jag har varit lite kluven till att läsa den här boken. Å ena sidan har jag tyckt att den låter ganska perfekt för mig, sådär nostalgiskt som jag gillar det ibland, när jag inte vill skrämma livet ur mig själv med skräck. Jag har hoppats att den ska vara vackert och finstämt skriven och känt mig lite lockad.
Samtidigt har jag varit skeptisk för...hur intressant kan det egentligen vara? Med någon som slåss för ett hus genom en hel bok?

Åh, dumma skepsis. Du kan slänga dig i väggen. För det här var precis så finstämd och nostalgiskt som en del av mig trodde. Och det var aldrig tråkigt! Det kanske bara är en kvinna som sitter och skriver ett brev till sin avlidne make, men det tappar aldrig mitt intresse.

Jag känner verkligen med Rose när hon skriver, jag känner kärleken som fanns i hennes hem och äktenskap. Samtidigt finns det stunder då jag vill skaka om henne och få henne att sluta vara så envis, även om jag förstår orsakerna bakom det. Men jag älskar hur som helst att få ta del av hennes liv och minnen, det är riktigt fint skrivet.

6 kommentarer:

 1. Tatiana de Rosnay är en författare som jag verkligen måste läsa. Jag har Sarahs nyckel oläst i bokhyllan och nu blev jag väldigt sugen på den här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du blev intresserad av den här! :) Sarahs nyckel vill jag också läsa

   Radera
 2. Finstämd och nostalgisk var två verkligt bra ord för att beskriva den här boken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst var den det! :) Jag tyckte riktigt bra om den :)

   Radera