tisdag 5 augusti 2014

Älskade hund av Michele Hanson


Originaltitel: Absolutely Barking - Adventures in Dog Ownership
Sidor: 285 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Ja från Lind & Co
"Michele Hanson är hjälplöst fången i kärleken till sina två boxertikar. De fyller hennes vardag med mening men också med massor av oro och bekymmer. Med humor, uppriktighet och självironi berättar hon om sitt hundliv. Hon skäms inte för att mänskliga sina livskamrater och precis som de flesta hundägare behandlar hon dem som om de vore hennes egna barn.
Det finns många svåra situationer en hundägare måste lära sig att behärska: löpare som utlöser hundens jaktinstinkt, cyklister som prejar både ägare och hund utan att be om ursäkt, oseriösa och giriga veterinärer och möten med hundar som bara har en sak i huvudet - sex. Och hur hanterar man umgänget med gamla trogna vänner som är livrädda för ens älskade lilla vovve?
Världen håller kanske på att gå under men det är ingen ursäkt för hussar och mattar att sitta hemma och deppa. De måste ju ut och promenera och träffa andra hundar och deras ägare!"
Jag har suttit och fnissat lite åt den här boken, för jag är väl en sån där hundtok till människa. Mina hundar är min familj och jag är garanterat för orolig och nojig när det gäller dom många gånger. Men jag inser det i alla fall och kan väl skratta lite åt det. Precis som författaren gör i den här boken, hon inser också att hon kanske inte är riktigt klok alla gånger när det gäller hundarna. Men det är så det blir ibland, när något tar över ens liv så pass mycket som kärleken till dem kan göra.

I boken tas det upp om hundmat, laga egen eller ge torrfoder, det är veterinärräkningar och oron när ens hund mår dåligt. Samtidigt som jag sitter och skriver det här ligger till exempel min lilla hund med en tratt på sig för att han opererat en klo förra veckan.
Hon beskriver träffsäkert om hur ens nerver kan slitas ner när det verkar vara något fel och hundarna inte kan säga vad det är, eller när man måste lämna dem hos veterinären.

Jag erkänner att jag inte har de två mest väluppfostrade hundarna i världen. Jag är ingen expert och det finns fortfarande saker att jobba på, så det är en liten lättnad att den här hundboken är skriven av någon som är precis lika mycket vanlig människa som jag själv, hon har inte heller perfekta hundar, hon kämpar också med en del beteendeproblem. Det är skönt att veta att man inte är ensam.

Så är man en hundtokig människa är den här boken något att plocka upp! Man kanske inte håller med om allt, men man kan få en del leenden och lite ögonblick att känna igen sig i.
"Jag vaknar en morgon och känner av min vanliga livsångest, men det ligger en hund på rygg i soffan och viftar med benen i luften, och en annan hund skuttar omkring och bollar med min socka. Med ens är världen en gladare plats."   - s. 282


Mina två odjur, när Nitro var valp. Han ligger och äter dentastix på Aramis tass. Hur snäll är inte min storvovve? 

10 kommentarer:

 1. Synd att jag inte hade läst det här, när jag stod och fingrade på den här som födelsedagspresent till en riktig hundälskare. Nu blev det en annan bok i stället (Undervattenshundar). Men jag får komma ihåg den här till jul :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undervattenshundar är den med underbara bilder va? :) Jag har sneglat på den många gånger!

   Radera
 2. Jag är själv inte riktigt hundtokig (kattgalen är väl ett bättre attribut för mig), men hundar kan vara riktigt charmiga, mysiga, roliga, underbara de också!
  Tror du att en kattgalen, men ändå hundälskare, skulle gilla boken? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja är man ändå hundälskare tror jag nog den kan passa också :)

   Radera
 3. Egentligen är jag en kattmänniska innerst inne men är också hundgalen och som du vet siktat in mig på en Aramis. Så varje gång jag ser din vovve/vovvar börjar jag räkna ner dagarna tills vår vovve kommer hem till oss. Om typ ett år. Vilket är jäääättelänge att vänta!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha jag läste att du hade siktat in dig på Aramis, och började fundera på om du tänkte kidnappa min hund :D. Blir det en berner för er? :D

   Radera
  2. Hahaha ja det är synd att du bor så långt bort annars hade jag kanske kommit och snappat upp honom så fin som han är :D Och jaaaa det blir en berner utan tvekan här. Både jag och herr Lingis är extremt förtjust i berner. Sen vill jag har en Great Dane också i framtiden men har inte lyckat övertala honom om det riktigt än här hemma :)

   Radera
  3. Åh så mys med en berner :D Blir det valpis eller tar ni en äldre? :)
   Grate danes är otroligt fina också, jag var hundvakt åt en härlig tjej för några somrar sedan, hon och Aramis kom jättebra överens! Själv har jag siktet inställt på en irländsk varghund nån gång i framtiden :)

   Radera
  4. Jaaa de är så fantastiskt fina härliga hundar. För oss kommer det bli en liten fluffig valp för vill gärna att vår kommande lilla bebis och valpen ska få växa upp tillsammans.
   Och åååh en irländs varghund!! De är så fantastiskt fina!!!

   Radera
  5. Åååh berner valpis, så mysigt! Förstår du längtar :D

   Radera