onsdag 28 maj 2014

Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran


Originaltitel: How to be a woman
Sidor: 319 (Pocket)
"Det har aldrig varit lättare att vara kvinna. Vi har rösträtt och p-piller och vi har inte blivit brända som häxor sedan 1700-talet. Men det återstår några små frågor...
Varför måste vi ta bort allt hår på kroppen? Varför är bh:n så obekväm? Och varför frågar alla när man ska skaffa barn?
Boken börjar på Caitlin Morans bedrövliga 13-års dag (hon väger 80 kilo, har inga vänner och pojkar kastar grus efter henne) och fortsätter genom tonårstiden, till arbetsplatser och strippklubbar, genom kärlek, övervikt, abort, shopping och moderskap. Det är som att få förtroenden från en god vän - ocensurerat, ärligt och fruktansvärt roligt."
Efter att ha läst så otroligt mycket om den här boken var det självklart att den fick följa med hem när jag hittade den för en billig slant på en second hand affär. Jag kände att det äntligen var dags att bli med i gänget som hade läst den.

Och vilken tur att jag ville det! För det är inte ofta en bok får mig att skratta högt som den här har gjort. Jag har haft tårar rinnande för att jag skrattat så gott åt en del saker hon beskriver. När hon pratar om något så enkelt som en bh till exempel, jag höll på bryta ihop av skratt i det avsnittet. Efter varje skrattattack satt jag och skrev ner flera citat som jag skickade till en tjejkompis. Det var så klockrena saker så jag hade ett stort behov av att dela med mig av dem direkt.

Man får följa Caitlin genom viktiga och stora delar under livet, kärlek, mensen, bröllop, förlossning och abort. Och samtidigt som hon skriver otroligt roligt vissa delar, så är det samtidigt tänkvärt. Även om inte allt träffar mig rakt i magen, och jag kanske inte håller med om vissa saker, så är det helt klart en läsvärd bok. Nu är jag nyfiken på hennes nyare bok, Morantologi. Får se när jag lyckas ta mig an den!

4 kommentarer:

 1. Hon är så underbar Caitlin Moran! Jag lånade boken på bibblan men känner att jag måste köpa den, för att kunna läsa om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den var verkligen klockren på så många punkter! :)

   Radera
 2. Får nog ta och läsa denna. Alla verkar gilla den!!

  SvaraRadera