måndag 3 maj 2021

Vargöga av Niklas Leavy

 

Originaltitel: Vargöga
Sidor: 179 (Inbunden)
Ålder: 9-12
Recensionsexemplar: Från Natur & Kultur, tusen tack! 
"Vargöga är ön i Vänern dit bröderna Simon och Jonathan flyttar efter den stora olyckan. Leken som slutade med Jonathan i rullstol. På Vargöga finns pappa och släktgården som familjen Varg haft sedan urminnes tider. Att stiga i land där är som att komma till en annan värld. På deras sida av ön bor inte många människor, men på andra sidan bor de som har makt och inflytande och de är inte glada över att familjen Varg är tillbaka. 
Den gamle mannen Milos verkar dock veta ett och annat om ön, om vattnets magiska kraft och om allt det som pappa inte vill tala om. Med hjälp av grannflickan Elvira kanske Simon kan lista ut vad det är för förbannelse som vilar över släkten och kan ske kan allt bli bra igen; för hans bror, hans mamma och pappa. Och inte minst för Simon själv."

Jag tycker verkligen om idéen med den här berättelsen. En ö med ett mystiskt förflutet, en familj med hemligheter. Simon som bara vill göra sin storebror frisk igen trots deras komplicerade relation. 

Men jag tror det här kan vara en av gångerna då det märks att jag inte är i rätt åldersgrupp. Jag hade velat att boken var längre så den gick in mer på allt. Nu kändes det som att alla händelser flög fram utan att det egentligen skapade några reaktioner hos Simon eller hos hans nya kompis Elvira. För mig saknades lite för mycket. 

Det är här jag tror att jag hade kunnat ta till mig boken bättre om jag var yngre. Den är skriven för åldersgruppen 9-12 och hade jag läst den när jag befann mig där hade jag nog inte reagerat lika mycket över sakerna som jag tänkte på nu. Då hade jag antagligen slukat den och tyckt att den var jättespännande. Och för yngre läsare som behöver en händelserik bok för att inte tappa intresset tror jag att den här kan passa väldigt bra. 

2 kommentarer:

  1. Jag ska försöka hinna läsa den i helgen. Ska bli kul att se om jag känner likadant. Vackert omslag och bra upplägg, hur som helst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser fram emot att läsa dina tankar om den!

      Radera