onsdag 3 juli 2019

Gruppen av Mary McCarthy


Originaltitel: The Group
Sidor: 443 (Inbunden)
"I Mary McCarthys Gruppen har åtta unga kvinnor precis tagit examen från Vassar College: Kay, Libby, Lakey, Dottie, Polly, Helena, Priss och Pokey. Det är 30-tal och det moderna storstadslivet i New York väntar.
När den utkom första gången 1963 ansågs Gruppen vara chockerande frispråkig. Den såldes i miljonupplagor, debatterades och filmatiserades. Idag ses Mary McCarthys kollektivroman som en milstolpe - en skamlöst underhållande och bitsk klassiker om det moderna livets villkor; om äktenskap, karriär, politik, sex och vänskap, om stora drömmar och förlorade illusioner."
Det här är helt klart en av mina favoriter av de klassiker jag har läst i min utmaning. Den sitter kvar i mig även efter läsningen. Det skaver av hur saker blev och jag hade velat följa gruppen ännu längre i livet även om jag inser vilket perfekt ställe den fick avslutas på.

Jag kan inte påstå att det är en spännande bok, tempot är ganska långsamt eftersom man bara följer de här kvinnornas liv. En del gifter sig, andra satsar på karriären, någon reser utomlands. Men det är otroligt intressant att följa dem i en tid som är väldigt annorlunda från den vi lever i idag. För dem var det inte lika självklart med jämlika förhållanden och frihet. Jag tycker om dem alla på olika sätt men jag tror varenda en av dem lyckas göra mig frustrerad någon gång under läsningen. Vissa mer än andra.

Förutom att följa deras privatliv får man även ta del av hur samhället såg ut. Politik, barnuppfostran, psykisk ohälsa, synen på olika krig runtom i världen. Politik har jag aldrig varit intresserad av så de stycken var ganska långtråkiga för mig men annars känns det som att man fick lära sig en hel del under läsningen. Vi kan väl säga att allt inte var bättre förr.

Jag är väldigt glad att jag valde ut den här som en av klassikerna att läsa. Det känns som att den kommer stanna kvar hos mig länge och kanske det blir någon omläsning i framtiden. Jag tyckte verkligen om den!

9 kommentarer:

 1. Jag har själv inte läst den men har sneglat lite på den då och då. Nu blev jag lite mer nyfiken. Roligt att hitta böcker som stannar kvar hos en! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det! Sådana man kan tänka tillbaka på efter flera år och komma ihåg :)

   Radera
 2. hört talas om denna, blir lite nyfiken.

  SvaraRadera
 3. Låter intressant. Skriver upp på min att-läsa-lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul! Hoppas du kommer tycka om den :)

   Radera
 4. Den hade jag skam till sägandes aldrig hört talas om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sista ordet i ovanstående mening skulle inte ha varit med...

   Radera