onsdag 13 juni 2018

Under två timmar av Hanna Landahl


Originaltitel: Under två timmar
Sidor: 281 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bokförlaget Polaris, tusen tack! 
"Under två timmar är ett varmt och humoristiskt samtidsdrama. Det utspelar sig i Göteborg och skildrar hur långt en vuxen människa egentligen är beredd att gå för att passa in, för att vara någon som betyder något. För betyder något gör man ju bara om man är en sådan som tar ansvar för sin kropp och håller den i trim, genom att satsa hårt och göra som alla andra. Springa långt, snabbt och helst dagligen! 
Staffan är inte en sådan man. Han tränar inte alls och därmed är han också ansvarslös. Totalt betydelselös, enligt honom själv. Någonstans bland blöjbyten, fotbollsträningar de alltför långa, grå myndighetskorridorerna på Migrationsverket har han tappat bort sig själv den status han en gång hade. Nu är det dags att ändra på det. Staffan bestämmer sig för att göra det som alla andra gör. Han ska springa Göteborgsvarvet och han ska göra det med bravur på under två timmar."
Jag har tidigare läst Välkommen till Himmelsta av samma författare så jag blev väldigt glad när förfrågan om att läsa den här också dök upp i mailen!

Landahl visar ännu en gång att hon är otroligt bra på att skriva om människor. Känslor, tankar, dumma val och misstag; det som händer i boken känns äkta även om jag verkligen hoppas att ingen skulle göra de val som Staffan gör på riktigt.

Det är en berättelse om att vara rädd att inte duga som man är. När man ser alla andras "perfekta" liv på Facebook och Instagram kanske man själv missar det fina som finns framför ögonen på en. Staffan känner att han måste ändra på sig för att räcka till, bli någon man kan vara stolt över. Han måste träna, springa och klara att ta sig igenom Göteborgsvarvet på under två timmar, det blir som en besatthet hos honom. Folk måste se att han klarar det, då kommer livet bli bra.
Han vill så gärna att hans fru ska kunna vara stolt över honom igen, men han missar att fråga henne vad hon faktiskt känner och tycker om honom. Han bara känner själv att han inte kan vara bra nog för henne, vilket väl är en känsla många har upplevt någon gång i livet?

Vägen till det här är så klart inte enkel och han snärjer in sig själv i lögner och beslut som ibland får mig att sitta med hakan i backen. Det är komiskt och tragiskt på samma gång många gånger.

Jag tyckte verkligen om den! Jag gillar författarens språk och hur det känns att karaktärerna är skrivna med väldigt mycket värme. De har brister och ibland blir jag frustrerad på dem, men det är ändå svårt att inte tycka om dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar