onsdag 17 februari 2016

Valda verk av T.S. Spivet av Reif Larsen


Originaltitel: The selected works of T.S. Spivet
Sidor: 372 (Kartonnage)
"T.S. Spivet är en mästare på att avbilda allting i sin omgivning. Hans illustrationer är så vackra att de uppmärksammas av det prestigefyllda Smithsonian Institution i Washington. Fast när de ringer och meddelar att han vunnit ett fint vetenskapligt pris har de ingen aning om att han bara är tolv år...
Efter en viss tvekan bestämmer sig T.S. för att ta emot priset och en tidig morgon, medan resten av familjen sover, stiger han på ett godståg. Under sin resa tvärs över USA är han med om de mest otroliga äventyr och lär sig mycket om sig själv och sin familj. Kan alla hans kartor och ritningar förklara världen? Eller har de bara varit en flykt från verkligheten?"
Vissa böcker läser man bara inte, man upplever dem. Till exempel böcker som Night film, eller The house of leaves. Eller Valda verk av T.S. Spivet. Jäklar vilken bok det här är. Det är något med alla de här böckerna som hänger ihop, som gör att de blir mer än en vanlig lässtund. Alla har dem något extra innanför pärmarna. I Night film är det artiklar, bilder, till och med ljudfiler om man laddar ner en extra app. I House of leaves är det sättet den är skriven på, med text upp och ner, eller bara ett enda ord på en sida.

I Valda verk av T.S. Spivet är det vad som finns i marginalerna. Medans den stora berättelsen pågår med T.S. resa genom USA så hittar man hans illustrationer bredvid texten och under dem finns alltid lite mer text, som tillför otroligt mycket till det stora hela. Det är det genialiska i det som gör den här boken så speciell. Några små oskyldiga, extra textrader här och där som till slut avslöjar något otroligt berörande.

T.S själv är en väldigt speciell karaktär, ett underbarn som bor med sin något dysfunktionella familj på en avlägsen plats. Det är hans, hans mamma och pappa och hans storasyster Gracie. Det fanns en storebror också, men något hände och nu är familjen sig inte lik. Pappan är en man av få ord som mest håller sig utomhus och sköter det praktiska på gården, mamman är en forskare som har blivit smått besatt av att hitta en speciell skalbagge, och Gracie är tonåring och önskar sig bara därifrån. Mitt i allt det försöker T.S. förstå världen och göra det med hjälp av sina illustrationer. Han kartlägger allt, dels hur naturen ser ut, men även vardagssysslor som de gör på gården.

Det är verkligen en bok att älska, den lämnar en tomhet efter sig nu när jag läst sista sidan.

4 kommentarer: