torsdag 28 maj 2020

Josas bok: min berättelse av Marie Nilsson Lind


Originaltitel: Josas bok: min berättelse
Sidor: 327 (Inbunden)
"Nu kommer den efterlängtade boken om systrarna Josefin och Marie Nilsson. Från barndomens Gotland till artistlivet i Stockholm, från den berusande glädjen i att stå på scen, till tystnaden efteråt när strålkastarna slocknat och publiken gått hem.
Personligt, med värme och humor, berättar Marie Nilsson Lind om sin syster Josefin, artisten och skådespelaren. I boken som Marie lovade Josefin att skriva alldeles innan hon gick bort, blott 46 år gammal, skriver hon om systerskap och konstnärskap, glädje, sorg och kärleken till livet och scenen. Men också om hur man klarar av att gå vidare efter att ha förlorat sin själsfrände."
Den här boken hade jag hört väldigt mycket bra om, men det var först när en kollega rekommenderade den åt mig som jag bestämde mig för att läsa den. Jag var lite orolig att den inte skulle vara för mig eftersom jag inte har någon speciell relation till Ainbusk, men kollegan sa att det inte var ett måste för att tycka om boken.

Det visade sig att hon hade helt rätt. Jag hann inte läsa många sidor innan jag satt tårögd. Andra gånger satt jag med en klump i magen. Speciellt när det var Josefins egna anteckningar som hon skrev innan hon gick bort. De berörde mig verkligen. Hon var i ett destruktivt förhållande under några år och det lämnade djupa spår i henne, både fysiskt och psykiskt.

I de styckena var den både otroligt bra och jobbig samtidigt. Den slängde mig tillbaka till att ha en människa som står några centimeter från ens ansikte och skriker med ögon som sjuder av ilska. Det är så mycket mörker på de här sidorna och jag önskar verkligen att den hade haft ett annat slut. Att Josefin fortfarande levde och lyckades hitta tillbaka till en trygghet i livet. Men livet har inte alltid lyckliga slut och de berättelserna måste också få ta plats och höras.

Förutom de delarna berättar Marie också om sin egen ångest, utmattning och självmordstankar. Hennes önskan om att få må bra och kunna känna livsglädje. Läsaren får även följa med under Ainbusks turnéer och hur de slet för att tjäna ihop pengar så de skulle klara sig. De får kämpa för så mycket.

Det är en bok som känns djupt i hjärtat.

"Min enda önskan nu och här
Älska mig för den jag är"

2 kommentarer:

  1. Jag brukar generellt inte vara intresserad av liknande böcker (vardagen är tillräckligt jobbig som den är) men just historien om Josefin går rakt in i hjärtat. Ska helt klart försöka läsa den. Tack får en bra recension!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska vara speciellt för att jag ska bli intresserad av liknande böcker också! Hoppas du kommer tycka om den :)

      Radera