torsdag 21 mars 2019

Var är Jane Eyre? av Jasper Fforde


Originaltitel: The Eyre Affair
Sidor: 370 (Pocket)
Serie: Torsdag Nesta (del 1)
"Det är 1985, platsen är Storbritannien. Krimkriget pågår fortfarande, tidsresor är vardagsmat och klonade dronter finns i var mans hem. Här tar man litteraturen på blodigt allvar: gatustrider utkämpas mellan militanta Shakespearetolkare och att förfalska Byrons dikter är ett grovt brott.
Torsdag Nesta är specialagent vid Litteraturroteln i London. När superskurken Acheron Hades stjäl ett värdefullt originalmanuskript, Martin Chuzzlewit, av Charles Dickens blir hon involverad i utredningen. Plötsligt upptäcker man att Mr Qaverly i Dickens roman är utplånad i alla senare utgåvor och strax därefter finner man honom mördad!"
Det här är en bok som har stått i min bokhylla i några år och väntat på att bli läst. Det har bara inte blivit av trots att jag verkligen har velat plocka upp den ända sedan jag hörde talas om den. Men andra böcker har alltid lyckats kommit i vägen och så vidare, men nu är den äntligen läst!

Och det är jag verkligen glad för! Det har var riktigt härlig läsning. Roligt, galet och lagom spännande. Det hela utspelar sig i en annan version av vår värld, där vi nog inte skulle känna igen i mycket alls faktiskt. I Torsdag Nestas värld har boken Jane Eyre ett helt annat slut till exempel, som folk är väldigt besvikna på. Men när skurken Hades kidnappar Jane från sin historia är det Torsdag som måste lösa allting och försöka stoppa honom innan han ställer till det i fler berättelser.

Har man läst Jane Eyre är den här extra roande att läsa. Det råkar ju vara en av mina favoritklassiker så jag uppskattar verkligen att träffa på Jane och Mr. Rochester igen där de är levande på ett helt annat sätt än i sin egen bok. Vi har väl alla någon gång kanske önskat att vi kunde kliva in innanför pärmarna i någon berättelse och hälsa på där ett tag? Eller att karaktärerna i boken kunde hoppa ut och säga hej till oss?

Det här är första delen i en serie och jag vill läsa vidare! Det verkar som att andra boken också finns översatt till svenska så den får jag försöka leta reda på.

10 kommentarer:

 1. Nu är det många år sedan jag läste den här men minns att jag gillade. Har börjat samla ihop serien och ska läsa om den snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att de ska få en omläsning! :D

   Radera
 2. någon gång ska jag plocka fram och läsa denna...

  SvaraRadera
 3. Tyckte den var så rolig :) Har inte lyckats hitta andra delen. Än. Men jag har nog egentligen inte letat så noga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror man kan hitta den på Bokbörsen i alla fall :)

   Radera
 4. Vet ni något när en ny upplaga kommer ut?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hittar inget om att det är planerat tyvärr!

   Radera