onsdag 20 mars 2019

bone av Yrsa Daley-Ward


Originaltitel: bone
Sidor: 160 (Häftad)
"Raw and stark, the poems in Yrsa Daley-Ward's breakthrough collection strip down her reflections on the heart, life, the inner self, coming of age, faith and loss to their essence. They resonate to the core of experience."
Den här diktsamlingen fick jag rekommenderad till mig av BookAddict! Jag frågade henne om hon hade något tips på en som hon trodde jag skulle tycka om och det här var den hon svarade med. Så jag beställde den ganska direkt efter men den har fått vänta på att humöret skulle kännas rätt för poesi igen.

Jag förstår verkligen varför hon rekommenderade den. Det är en otroligt bra samling och språket är en fullträff för mig. Det är inte svårt men lyckas ändå kännas riktigt mycket. Det finns så klart de dikter jag gillar mer och de jag gillar mindre. Vissa är så långa att de nästan blir små berättelser och de fastnade jag inte riktigt för. Jag tycker bättre om de som är korta men ändå lyckas säga mycket och få hjärtat att dras med.

Den blir inte lika personlig för mig som andra diktsamlingar jag läst har blivit. Jag har inte markerat lika många sidor i den här på grund av igenkänning. Men jag tycker ändå om den och har kunnat uppskatta den för hur bra den är även om jag inte känt att den beskrivit mina känslor. Det är det jag mest tycker om med de här samlingarna annars, när det känns som att författaren skriver nästan direkt till mig som läsare och får mig att känna mig mindre ensam om mina känslor.

"Truth is a beauty, whether pretty or not.

Love doesn't always mean you should stay.

Sometimes the truth has to punch you, twice.

Love doesn't always mean you should stay."

6 kommentarer:

 1. Intressant. Jag är rätt anti vad gäller poesi, men då kanske du har nåt tips för en nybörjare? Jag är lite allergisk mot "flummiga" saker, om det nu säger dig nåt alls... Haha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm vad räknas som flummigt? :D

   Radera
  2. Haha! Bra fråga. Vet inte om jag kan definiera det själv. Men hur ska man förklara... Jag gillar inte när man använder för många synonymer för något. Typ "Jag känner mig nere på botten" skrivs som "likt slamsugarna, som göds på bottensediment, flyter min själ runt i mörkrets avgrund" bla bla. Hoppas du fattar vad jag menar, haha.

   Radera
  3. Haha underbar förklaring! Hm, jag läser mest poesi på engelska nu för tiden. Men kanske något av Amanda Lovelace? Du kan hitta en hel del smakprov från hennes böcker på Instagram! Smidigt så man kan kolla upp om det är något man är intresserad av :)

   Radera
  4. Skönt att du förstod den! Haha. Ibland är det svårt att sätta ord på vad exakt det är man inte gillar. Men Amanda Lovelace ska jag kolla upp! Tack för tipset :D

   Radera
  5. Gör det! Hoppas det passar :D

   Radera