onsdag 16 januari 2019

Floden av Markus Lutteman


Originaltitel: Floden
Sidor: 244 (Inbunden)
Recensionsexemplar: Från Bookmark förlag, tusen tack! 
"NÅGOT DÖLJER SIG I TYSTNADEN
Fyra personer färdas tillsammans längs en mörk flod. De känner inte varandra, vet inte var de befinner sig eller vart de är på väg. 
När hemligheterna börjar röjas och de äntligen förstår var de hamnat inser de att det kan vara för sent att ta sig därifrån."
Det här är min första bok av Lutteman och jag måste säga att jag blir väldigt sugen på att läsa mer av honom. Floden är en bok helt i min smak. Mörk, suggestiv och obehaglig på många sätt. Nu har jag inte läst Den gudomliga komedin av Dante ännu, men jag får ändå känslan av att det här är som en modern, egen tolkning på temat.

Vi har fyra män på en flotte och det är tydligt att alla döljer något. Men Jonathan, som är bokens huvudperson, förstår inte vad han gör där. Han blev bara stoppad för fortkörning, hur kan polisen sen ha skickat honom vidare till den här situationen? Det är mycket som inte är som det verkar. En av männen försvinner och de som blir kvar sjunker mer och mer in i sig själva. De börjar rota runt i sina mörkaste minnen och ifrågasätta allt om vilka de är och vad i livet som lett dem till var de är idag. Till slut dras död och liv in så nära på varandra att det blir svårt att veta vad som är vad.

Jag tyckte som sagt väldigt mycket om den här. Först var jag lite orolig för att den kanske skulle vara tung att läsa men snabbt upptäckte jag att den faktiskt är otroligt lättläst trots sitt mörka ämne. Luttemans språk flyter på riktigt bra och jag läste hundra sidor i ett svep första kvällen innan jag var tvungen att lägga ner den. Resten tog jag kvällen efter, det gick helt enkelt inte att sluta. Det är en bok att sträckläsa och fundera över. Jag tror dessutom att den kan vara perfekt som bokcirkelbok! Här finns verkligen många ämnen att prata om.

9 kommentarer:

 1. Håller med. Jag har precis läst ut den. Många tankar väcktes. Tidigare har jag läst Luttermans bok om Patrik Sjöberg. En heeelt annan genre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han verkar skriva väldigt blandat! :)

   Radera
 2. Jag läste en annan recension som inte alls var lika positiv. 📚

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte också den var väldigt intressant, men jag tyckte att den var lite svår att komma in i. Jag förstod inte vad den egentligen handlade om. Men den tog sig verkligen mot slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menar alltså att jag FÖRST inte förstod vad den egentligen handlade om.

   Radera
  2. Vad skönt ändå att du tyckte den tog sig mot slutet så det inte blev en negativ upplevelse! :)

   Radera