tisdag 14 februari 2017

Fallna kvinnor av Eva F Dahlgren


Originaltitel: Fallna kvinnor
Sidor: 350 (Pocket)
"Fallna kvinnor handlar om kvinnor som alla tittade snett på, föraktade eller kastade lystna blickar efter. Trots fattigdom och nöd hävdade Socialstyrelsen att skörlevnad främst berodde på »psykisk störning« och »allmän social mindervärdighet«. Socialstyrelsen menade 1925 att de inlåsta kvinnorna kunde sorteras i elva »psykologiska typer«, där demimonder stod högst och berglärkor lägst. Demimonder hade ofta älskare på Östermalm medan berglärkor höll till i skogsbackar och runt hamnar.
Vilka var dessa kvinnor? Hur såg deras liv ut? Och varför hamnade de på Landskrona? Tack vare ett stort researcharbete av Eva F Dahlgren har de intagna själva fått komma till tals. Ett stycke kvinnohistoria, en skildring av ett skamfyllt och grymt försök att försöka fostra kvinnorna i Landskrona till dugliga samhällsmedborgare. Med Fallna kvinnor ger Eva F Dahlgren dessa kvinnor upprättelse."
Jag vet inte vars jag hörde talas om den här boken och blev intresserad. Det kanske bara var att jag såg den på jobbet, läste baksidan och kände att den här kommer vara värd att läsa.

Och fascinerande läsning var det verkligen. Texten är inte alls svårläst trots att det inte är något direkt glädjefyllt ämne som tas upp. Det blandas också med fotografier från till exempel anstalten i Landskrona, där de skulle uppfostras till ordentliga medborgare efter att de åkt fast.

Det är omöjligt att inte tycka synd om kvinnorna som författaren väljer att rikta in sig på och följa. De hade det verkligen inte lätt, en gång dömd så var det i stort sett omöjligt att ta sig in i ett normalt liv med arbete igen, hur mycket de än ville det. Det var som att de blev synligt märkta och oftast var de inte ens välkomna hem till föräldrarna igen.

Speciellt ena, som författaren valt att kalla Karin, känner man verkligen med och vill bara att det ska sluta bra för. Hon har en dotter som hon vill få hämta och bo med igen, hon vill verkligen ordna upp sitt liv, men det samhälle som säger att hon ska bli en nyttig medborgare gör det samtidigt så svårt för henne att faktiskt bli det.

Fallna kvinnor var verkligen en bra och intressant bok. Nu är jag väldigt sugen på att läsa författarens tidigare bok, Farfar var rasbiolog, också.

8 kommentarer:

 1. Låter väldigt intressant, och viktigt.

  SvaraRadera
 2. Kul, eller vad man ska säga i sammanhanget, att du läst denna bok, jag tror att det är ett stycke viktig (svensk) kvinnohistoria.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var det verkligen. Väldigt intressant!

   Radera
 3. Farfar var rasbiolog rekommenderas starkt. I november 2015 var Eva F Dahlgren på Göteborgs litteraturhus och berättade om den boken. I sin research kom hon så långt att hon började kunna förstå hur det såg ut i hennes farfars och farmors undermedvetna. Det var mycket intressant att höra hur hon drog gränser där mellan fakta och fiktion. Boken är mycket läsvärd.

  SvaraRadera
 4. Mörk och hemsk historia men viktig att känna till. Ska kolla upp denna!

  SvaraRadera