fredag 10 oktober 2014

Årets Nobelpristagare, något att läsa?

Så igår fick vi veta vem som fick Nobelpriset i litteratur, och det var ett namn jag aldrig hade hört talas om förut! Jag var ju på praktiken när det tillkännagavs och vi lyssnade spänt när det lästes upp. Sedan kollade vi upp vilka böcker han skrivit, och även om jag inte kände igen namnet så kände jag igen omslagen på några av dem. Fördelen med att ofta vara den som packar upp böcker kanske!

Men i alla fall, sedan fortsatte jag läsa vad böckerna handlade om och jag blev för första gången riktigt sugen på att läsa något av den som vunnit priset! Hans böcker lät riktigt intressanta.
De här två var de jag läste om i första hand, för det var de två vi hade några exemplar av inne:

"Minst tolv år hade gått sedan man slutade kalla mig Lilla smycket och jag befann mig på metrostationen Châtelet vid rusningstid. Jag följde folkströmmen på rullbandet i den ändlösa gången. En kvinna var klädd i gul kappa.
Artonåriga Thérèse tycker sig i kvinnan känna igen sin mor som påstås ha dött i Marocko tio år tidigare. Hon beslutar sig för att följa efter henne. Det blir en störtdykning ned i ett smärtsamt förflutet, i minnen som hon dittills har förträngt."


"En dag 1988 ser den franske författaren Patrick Modiano en notis i ett nummer av kvällstidningen France-Soir från 1941. En 15-årig flicka, Dora Bruder, anmäls saknad av sina föräldrar. Modiano kan inte släppa tanken på den judiska flickan och hennes föräldrar i det av tyskarna ockuperade Paris. Han ägnar de följande nio åren åt att försöka rekonstruera Dora Bruders liv, från försvinnandet den kalla decemberkvällen 1941 till transporten från lägret Drancy i Paris till Auschwitz i september 1942. Hans efterforskningar resulterar 1997 i Dora Bruder."

4 kommentarer:

 1. Jag är lite nyfiken men samtidigt är jag lite mätt på hela hypen på ett sätt... så tråkig är jag just nu! ;O

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha det är kanske inte så konstigt att blir det! :)

   Radera
 2. Jag tycker båda låter intressanta så jag kommer säkerligen låna något ex på biblioteket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst gör dom det :) De är inte så farligt tjocka heller så borde gå snabbt att läsa.

   Radera